Najlepsze przetwory z pigwy — smakowite inspiracje na domowe zaprawy

Dżem z pigwy
Źródło: Shutterstock/robertsre

Składniki

Dżem z pigwy

  • 100 ml Woda
  • 125 g Cukier
  • 1 kg Pigwa

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  2. 2

    Pigwę starannie umyj, obierz ze skóry i usuń jej pestki. Owoce pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Do garnka z nieprzywierającym dnem dodaj owoce, wodę oraz cukier. Postaw naczynie na palniku ustawionym na minimalną moc i podgrzewaj składniki, aż owoce staną się miękkie.

  4. 4

    Gorący dżem przełóż do przygotowanych słoików i szczelnie go zakręć.

  5. 5

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory z pigwy, odliczając 15 minut.

     

    Dżem z pigwy pozostaw do wystudzenia, a następnie przechowuj słoiki w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też