Oryginalne pomysły na przetwory z cukinii — sprawdzone receptury, które zwalają z nóg

Przetwory z cukinii
Źródło: Shutterstock/zannaz

Składniki

Leczo z cukinii

  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 2 kg Papryka
  • 60 ml Ocet jabłkowy
  • 4 sztuki Liście laurowe
  • 6 łyżek Sól
  • 6 ziaren Ziele angielskie
  • 1 kg Cebula
  • 0.5 kilogram Cukier
  • 5 łyżek Olej rzepakowy
  • 1 kg Przecier pomidorowy

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. Z podanej porcji otrzymasz 10 sztuk słoików o pojemności 1000 ml. 

  2. 2

    Odetnij dwa końce cukinii, następnie przekrój ją wzdłuż na pół i usuń gniazda nasienne. Cukinię pokrój w kostkę i umieść w dużym garnku.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin, pokrój w pióra i przełóż do garnka z cukinią.

  4. 4

    Do naczynia wypełnionego warzywami dodaj sól i odstaw garnek na 4 godziny.

  5. 5

    Gdy upłynie wyznaczony czas, dodaj do garnka paprykę, liście laurowe, ziele angielskie oraz olej rzepakowy. Składniki smaż na palniku ustawionym na maksymalną moc przez 15 minut.

  6. 6

    Do garnka z leczo z cukinii dodaj przecier pomidorowy, ocet, cukier oraz czarny pieprz mielony i doprowadź składniki do wrzenia.

  7. 7

    Gorące leczo z cukinii przełóż do przygotowanych słoików, a następnie szczelnie je zakręć. 

  8. 8

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory z cukinii, odliczając 20 minut.

     

    Po wystudzeniu przetwory z cukinii przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też