Oryginalne pomysły na przetwory z cukinii — sprawdzone receptury, które zwalają z nóg
Jeżeli zastanawiasz się, jakie przetwory z cukinii można przygotować na zimę do słoików, znalazłeś się w idealnym miejscu. Poniżej prezentujemy nasze sprawdzone receptury, które zawsze się udają i zachwycają swoim smakiem oraz prezencją. Przetwory z cukinii są szczególnie popularne ze względu na niski koszt wykonania oraz multum możliwości do wykorzystania.
Składniki
Leczo z cukinii
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 2 kg Papryka
- 60 ml Ocet jabłkowy
- 4 sztuki Liście laurowe
- 6 łyżek Sól
- 6 ziaren Ziele angielskie
- 1 kg Cebula
- 0.5 kilogram Cukier
- 5 łyżek Olej rzepakowy
- 1 kg Przecier pomidorowy
Przygotowanie
- 1
Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. Z podanej porcji otrzymasz 10 sztuk słoików o pojemności 1000 ml.
- 2
Odetnij dwa końce cukinii, następnie przekrój ją wzdłuż na pół i usuń gniazda nasienne. Cukinię pokrój w kostkę i umieść w dużym garnku.
- 3
Cebulę obierz z łupin, pokrój w pióra i przełóż do garnka z cukinią.
- 4
Do naczynia wypełnionego warzywami dodaj sól i odstaw garnek na 4 godziny.
- 5
Gdy upłynie wyznaczony czas, dodaj do garnka paprykę, liście laurowe, ziele angielskie oraz olej rzepakowy. Składniki smaż na palniku ustawionym na maksymalną moc przez 15 minut.
- 6
Do garnka z leczo z cukinii dodaj przecier pomidorowy, ocet, cukier oraz czarny pieprz mielony i doprowadź składniki do wrzenia.
- 7
Gorące leczo z cukinii przełóż do przygotowanych słoików, a następnie szczelnie je zakręć.
- 8
Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory z cukinii, odliczając 20 minut.
Po wystudzeniu przetwory z cukinii przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
- Znakomita cukinia w zalewie musztardowej — odkryj nowy wymiar smaku
- Ogórki w zalewie curry — jeżeli znudziły Ci się tradycyjne zaprawy, ten przepis jest właśnie dla ciebie!
- Zalewa do ogórków kiszonych — przepis z wieloletnią tradycją. Poznaj idealne proporcje i ciesz się smakiem domowych kiszonek przez lata
Cukinia, za sprawą swojej delikatnej konsystencji i neutralnego smaku, doskonale przyjmuje różnorodne aromaty i przyprawy. W naszym zestawieniu znajdziesz zróżnicowane przepisy na przetwory, które w pełni wykorzystują potencjał charakteryzowanego warzywa. Na samym początku warto zaznaczyć, że przygotowywanie przetworów z cukinii na zimę to nie tylko rewelacyjny sposób na zadbanie o rodzinny budżet, ale i okazja do stworzenia wyjątkowych dań, które rozkosznie urozmaicą domowy jadłospis.
Zobacz także: Jedyna taka cukinia w zalewie curry — tradycja z nutą orientu. Uwaga — to połączenie, które uzależnia!
Najlepsze przepisy na przetwory z cukinii? Te receptury musisz wypróbować
Jakie przetwory z cukinii można zrobić na zimę? Już spieszymy z odpowiedzią. Jedną z najbardziej popularnych propozycji jest oczywiście znane i lubiane leczo z cukinii. To świetna baza do wielu receptur. Można dodać do niego tofu, mięso, czy ser. Wybierz składniki, które lubisz najbardziej. Następna znana i lubiana zaprawa to cukinia marynowana w zalewie octowej. Doskonale pasuje do wielu sałatek oraz tradycyjnych kanapek. W tej odsłonie warzywo można zajadać także jako samodzielną przekąskę.
Cukinia w zalewie curry to z kolei propozycja dla osób, które cenią sobie innowacje w kuchni. To przepis, który wzbogaci wiele dań, nadając im nutę orientu. Wśród przetworów z cukinii na szczególne wyróżnienie zasługuje również sałatka, przygotowana z dodatkiem papryki, marchewki i cebuli. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Jak widać, pomysłów na wykonanie przetworów z cukinii jest naprawdę sporo, dzięki czemu przepis dopasowany do własnych upodobań, z łatwością znajdzie każdy miłośnik domowych zapraw.