Aromatyczna karkówka z grilla — podstawa udanego grillowania
Karkówka z grilla to jeden z najbardziej lubianych przepisów na ogrodowe biesiadowanie w gronie bliskich osób. Może i nie jest lekkim mięsem, jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwilę rozpusty i przygotować aromatyczny kawałek karkówki z grilla, przyrządzony w doskonałej marynacie.
Składniki
Karkówka z grilla
- 1 kg Karkówka
Marynata do karkówki z grilla
- 1 łyżka Musztarda
- 2 łyżki Ketchup
- 4 ząbki Czosnek
- 85 ml Olej
- 1 łyżeczka Słodka papryka
- 1 łyżeczka Chili mielone
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Suszone oregano
- 1 łyżeczka Suszony majeranek
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Bazylia
Przygotowanie
- 1
Umyj mięso pod chłodną, bieżącą wodą, osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie podziel na plastry, mierzące ok. 1 cm.
- 2
Przygotuj marynatę. W tym celu w miseczce połącz wszystkie niezbędne składniki, mianowicie: olej, musztardę i keczup (najlepiej pikantne), przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz mielony, sól, paprykę mieloną (słodką i ostrą) oraz zioła — majeranek, suszone oregano i bazylię. Całość dokładnie wymieszaj.
- 3
Pokrojone wcześniej plastry karkówki starannie posmaruj przygotowaną marynatą i ułóż na talerzu. Następnie umieść je w lodówce i chłódź — najlepiej pozostawić je w niej na całą noc, jednak jeśli nie dysponujemy takim czasem, karkówkę można grillować już po 3 godzinach marynowania.
- 4
Marynowane kawałki karczku smaż na grillu z obu stron po ok. 5-7 minut. Doskonała karkówka z grilla gotowa! Serwuj ją wraz z innymi grillowymi specjałami, np. z kultową sałatką colesław lub stekami z kalafiora.
Klasyk na grilla, czyli aromatyczna karkówka w wyrazistej marynacie, to absolutna podstawa, bez której grill nie może się odbyć. To mięso wieprzowe posiada wielu miłośników, którzy nie są w stanie odmówić sobie kawałka tego przysmaku. Sposobów na przygotowanie karkówki z grilla jest kilka, a każdy z nich opiera się tylko na jednej różnicy — przyprawach, wykorzystanych do stworzenia marynaty.
Jak marynować karkówkę z grilla?
Marynowanie karkówki na grilla jest bardzo ważnym procesem. Pozwala ono osiągnąć nie tylko wyrazisty smak wieprzowiny, ale i doskonałą strukturę. Mięso nie wysusza się, a dzięki marynowaniu staje się soczyste i rozpływa w ustach. W sklepach znaleźć można wiele przygotowanych już kawałków karkówki, jednak warto zrobić ją samodzielnie.
Chociaż marynowanie mięsa trwa trochę czasu, chwila cierpliwości naprawdę się opłaci. Własnoręcznie marynowana karkówka z grilla to gwarancja świeżego jedzenia, które nie jest nafaszerowane szkodliwymi substancjami i ulepszaczami smaku, jak w przypadku wielu produktów, gotowych do wrzucenia na ruszt, które bez problemu znajdziemy na sklepowych półkach, nie tylko w sezonie grillowym.
Karkówka z grilla — z czym najlepiej podawać ten przysmak?
Jako że karkówka z grilla należy do tłustszych przysmaków mięsnych, warto zestawić ją z dodatkami, które odrobinę odciążą nasz żołądek. Atrakcyjnym rozwiązaniem wydaje się być stek z kalafiora. To lekka przekąska, która urozmaici danie w to wartościowe warzywo. Inną propozycją są surówki: kultowa sałatka colesław, surówka z białej kapusty i ogórka, marchewki, klasyczna surówka z kapusty pekińskiej bądź surówka z czerwonej kapusty.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by karkówkę z grilla serwować razem z sałatką cezar, sałatką z kurczakiem lub sałatką z makaronem ryżowym i kurczakiem. Innym pomysłem na to, z czym podawać karczek są boczniaki, a dla tradycjonalistów polecamy niezastąpiony dodatek do obiadów i przepisów z grilla — pieczone ziemniaki w mundurkach.
Soczysta karkówka z grilla — jak ją przygotować?
Tajemnica idealnej karkówki tkwi nie tylko w marynacie, ale i czasie jej grilowania. Jeśli karczek przygotowywany będzie na tradycyjnym grillu, wystarczy umieścić go na kratce i grillować, aż mięso ładnie się zarumieni. Karkówka z grilla często smażona jest również na grillu gazowym. Wówczas warto ustawić właściwą temperaturę (180 st. C) i smażyć mięso przez ok. 8 minut.