Aromatyczna karkówka z grilla — podstawa udanego grillowania

Karkówka z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Karkówka z grilla

  • 1 kg Karkówka

Marynata do karkówki z grilla

  • 1 łyżka Musztarda
  • 2 łyżki Ketchup
  • 4 ząbki Czosnek
  • 85 ml Olej
  • 1 łyżeczka Słodka papryka
  • 1 łyżeczka Chili mielone
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 1 łyżeczka Suszony majeranek
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Bazylia

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj mięso pod chłodną, bieżącą wodą, osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie podziel na plastry, mierzące ok. 1 cm.

  2. 2

    Przygotuj marynatę. W tym celu w miseczce połącz wszystkie niezbędne składniki, mianowicie: olej, musztardę i keczup (najlepiej pikantne), przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz mielony, sól, paprykę mieloną (słodką i ostrą) oraz zioła — majeranek, suszone oregano i bazylię. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Pokrojone wcześniej plastry karkówki starannie posmaruj przygotowaną marynatą i ułóż na talerzu. Następnie umieść je w lodówce i chłódź — najlepiej pozostawić je w niej na całą noc, jednak jeśli nie dysponujemy takim czasem, karkówkę można grillować już po 3 godzinach marynowania.

  4. 4

    Marynowane kawałki karczku smaż na grillu z obu stron po ok. 5-7 minut. Doskonała karkówka z grilla gotowa! Serwuj ją wraz z innymi grillowymi specjałami, np. z kultową sałatką colesław lub stekami z kalafiora

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też