Ciasto poduszkowiec — splot biszkoptu czekoladowego i sernika. Jego wygląd Cię oczaruje

Ciasto poduszkowiec
Źródło: Shutterstock/Lika Mostova

Składniki

Ciasto poduszkowiec — masa serowa

  • 100 g Cukier
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
  • 500 g Twaróg mielony

Ciasto

  • 4 łyżki Kakao
  • 5 sztuk Jajko
  • 180 g Cukier
  • 125 ml Woda
  • 220 g Mąka pszenna
  • 125 ml Olej rzepakowy
  • 0.5 Tabliczka Gorzka czekolada
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Blaszkę o wymiarach 25 × 36 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej.

  4. 4

    Jajka wbij do miski i ubij je na jasny puch wraz z dodatkiem cukru. Następnie wlej wodę, olej rzepakowy oraz czekoladę i miksuj komponenty do chwili połączenia.

  5. 5

    Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito.

  6. 6

    Mieszankę mączną dodaj do masy jajecznej i energicznie wymieszaj składniki za pomocą rózgi kuchennej. 

  7. 7

    Ciasto przelej do przygotowanej foremki.

  8. 8

    Ser wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz cukrem. Gdy składniki się połączą, przełóż je do woreczka i odetnij jego końcówkę. Masę serową wyciskaj na ciasto, tworząc kratkę.

  9. 9

    Ciasto poduszkowiec włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 40 minut. Następnie wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

     

    Ciasto poduszkowiec warto udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też