Ciasto ze słonecznikiem — kakaowy biszkopt wypełniony chrupiącym kremem. Tego połączenia musisz spróbować!

Ciasto ze słonecznikiem
Źródło: Shutterstock/Brent Hofacker

Składniki

Ciasto ze słonecznikiem — biszkopt

  • 6 sztuk Jajko
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól
  • 0.5 Szklanka Mąka ziemniaczana
  • 3 łyżki Kakao
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 1 szklanki Cukier

Masa słonecznikowa

  • 300 g Słonecznik łuskany
  • 120 g Masło
  • 500 g masa kajmakowa
  • 2 łyżki Mleko
  • 200 g Masło
  • 2 łyżki Cukier wanilinowy
  • 0.5 Szklanka Cukier puder

Dodatkowo

  • Wódka

Przygotowanie

  1. 1

    Blaszkę o wymiarach ok. 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  3. 3

    Aby przygotować krem słonecznikowy, do rondelka włóż odmierzoną porcję masła, mleko, cukier wanilinowy i cukier puder. Składniki podgrzewaj przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Następnie wsyp słonecznik i podgrzewaj krem przez kolejne 3 minuty. 

  4. 4

    Krem słonecznikowy przełóż na przygotowaną blaszkę, a następnie włóż foremkę do nagrzanego piekarnika. Słonecznik piecz do chwili zarumienienia, w międzyczasie mieszając składniki. 

  5. 5

    Upieczony słonecznik pokrusz na mniejsze fragmenty.

  6. 6

    Aby przygotować biszkopt, mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną przesiej przez sitko. 

  7. 7

    Białka z dodatkiem soli ubij za pomocą miksera na sztywny krem. Następnie dodawaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, a na końcu także żółtka. 

  8. 8

    Do masy jajecznej dodaj mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj komponenty. 

  9. 9

    Biszkopt przełóż na przygotowaną blaszkę i piecz go w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. przez ok. 35 minut.

  10. 10

    W międzyczasie dokończ przygotowanie kremu słonecznikowego. Masło utrzyj na jasny puch, a następnie dodaj uprażony wcześniej słonecznik. Możesz pozostawić kilka łyżek nasion do dekoracji wypieku.

  11. 11

    Biszkopt kakaowy przekrój wzdłuż na 2 części. Dolny blat nasącz alkoholem, a następnie wyłóż na niego połowę masy słonecznikowej i połóż drugi blat. Ciasto nasącz ponownie alkoholem i wyłóż pozostałą część masy.

     

    Ciasto ze słonecznikiem opcjonalnie udekoruj odłożonymi nasionami, a następnie włóż do lodówki i schładzaj przez ok. 2 godziny. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też