Ciasto ze słonecznikiem — kakaowy biszkopt wypełniony chrupiącym kremem. Tego połączenia musisz spróbować!
Ciasto ze słonecznikiem to kolejna cukiernicza perełka — prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna. Proponowany placek to cudowne połączenie konsystencji. Dodatek chrupiących nasion jest niezwykle satysfakcjonujący, a z tego względu zajadanie ciasta ze słonecznikiem staje się jeszcze większą przyjemnością.
Składniki
Ciasto ze słonecznikiem — biszkopt
- 6 sztuk Jajko
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 1 Szczypta Sól
- 0.5 Szklanka Mąka ziemniaczana
- 3 łyżki Kakao
- 1 łyżka Cukier wanilinowy
- 1 szklanki Cukier
Masa słonecznikowa
- 300 g Słonecznik łuskany
- 120 g Masło
- 500 g masa kajmakowa
- 2 łyżki Mleko
- 200 g Masło
- 2 łyżki Cukier wanilinowy
- 0.5 Szklanka Cukier puder
Dodatkowo
- Wódka
Przygotowanie
- 1
Blaszkę o wymiarach ok. 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.
- 3
Aby przygotować krem słonecznikowy, do rondelka włóż odmierzoną porcję masła, mleko, cukier wanilinowy i cukier puder. Składniki podgrzewaj przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Następnie wsyp słonecznik i podgrzewaj krem przez kolejne 3 minuty.
- 4
Krem słonecznikowy przełóż na przygotowaną blaszkę, a następnie włóż foremkę do nagrzanego piekarnika. Słonecznik piecz do chwili zarumienienia, w międzyczasie mieszając składniki.
- 5
Upieczony słonecznik pokrusz na mniejsze fragmenty.
- 6
Aby przygotować biszkopt, mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną przesiej przez sitko.
- 7
Białka z dodatkiem soli ubij za pomocą miksera na sztywny krem. Następnie dodawaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, a na końcu także żółtka.
- 8
Do masy jajecznej dodaj mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj komponenty.
- 9
Biszkopt przełóż na przygotowaną blaszkę i piecz go w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. przez ok. 35 minut.
- 10
W międzyczasie dokończ przygotowanie kremu słonecznikowego. Masło utrzyj na jasny puch, a następnie dodaj uprażony wcześniej słonecznik. Możesz pozostawić kilka łyżek nasion do dekoracji wypieku.
- 11
Biszkopt kakaowy przekrój wzdłuż na 2 części. Dolny blat nasącz alkoholem, a następnie wyłóż na niego połowę masy słonecznikowej i połóż drugi blat. Ciasto nasącz ponownie alkoholem i wyłóż pozostałą część masy.
Ciasto ze słonecznikiem opcjonalnie udekoruj odłożonymi nasionami, a następnie włóż do lodówki i schładzaj przez ok. 2 godziny.
Zobacz także:
- Snikers ciasto, któremu nie da się oprzeć. Tego smaku łatwo nie zapomnisz, a przepis na wykonanie deseru zachowasz na długo!
- Ciasto dla cukrzyka na bazie jogurtu — nie pozwól, aby cukrzyca ograniczała kulinarne przyjemności
- Ciasto biskup — deser na wyjątkowe okazje. Będziesz zdziwiony, jak łatwo można go przygotować
Zachęcamy do podjęcia kulinarnego wyzwania i przygotowania smakowitego ciasta ze słonecznikiem. Zapewnimy, że to doświadczenie warte każdej spędzonej w kuchni chwili. Ciasto ze słonecznikiem to harmonijne połączenie kakaowego biszkoptu oraz aksamitnego kremu słonecznikowo-kajmakowego. Aby wykonać ten rarytas, wystarczy podjąć kilka prostych kroków, które prowadzą wprost do cukierniczej ekstazy.
Zobacz także: Ciasto z czereśniami — na co dzień i od święta. Wypiek idealny na każdą okazję
Ciasto ze słonecznikiem — wyjątkowa kombinacja składników
Ciasto ze słonecznikiem to łakoć, którego wykonanie należy rozpocząć od przygotowania biszkoptu. Kiedy tylko wyjmiesz placek z piekarnika, gwarantujemy, że unoszący się po domowych zakamarkach zapach przyciągnie domowników do kuchni niczym magnes. Charakterystyczny element tego deseru to delikatny krem słonecznikowy. Fantastyczna kombinacja łuskanych nasion słonecznika, masła oraz kajmaku sprawia, że ciasto staje się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Nie zapomnij także o dodatkach, które odgrywają niebagatelną rolę. Alkoholowa nuta wykorzystana do nasączenia wypieku wzbogaca całe doświadczenie kulinarne.