Uwielbiane ciasto z maślanką i truskawkami — bo siła tkwi w prostocie! Przepis na kultowy wypiek babci

Ciasto z maślanką i truskawkami
Źródło: Shutterstock/rom_olik

Składniki

Ciasto z maślanką i truskawkami

  • 240 ml Maślanka
  • 3 sztuki Jajko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 220 g Cukier
  • 350 g Mąka pszenna tortowa
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 łyżeczki Cukier waniliowy
  • 400 g Truskawki
  • 120 ml Olej
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Brytfankę o wymiarach 24 × 28 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Owoce starannie umyj, a po wysuszeniu pozbądź się szypułek i pokrój truskawki na mniejsze kawałki, najlepiej na połowę. 

  4. 4

    Do większego naczynia przesiej suche składniki, tj. mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. 

  5. 5

    Do osobnej miski wbij jajka i dodaj odrobinę soli. Składniki mieszaj mikserem ustawionym na wysokie obroty. 

  6. 6

    Następnie do masy dodaj cukier waniliowy oraz biały cukier i kontynuuj miksowanie.

  7. 7

    Dalej do puszystego ciasta stopniowo wlewaj olej. Nieustannie miksując komponenty, dodaj do naczynia także mieszankę suchych składników (mąkę z proszkiem do pieczenia) oraz maślankę.

  8. 8

    Sporządzoną masę przełóż do prostokątnej brytfanki, a następnie na wierzchu ułóż kawałki świeżych owoców.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też