Uwielbiane ciasto z maślanką i truskawkami — bo siła tkwi w prostocie! Przepis na kultowy wypiek babci
Ciasto z maślanką i truskawkami to kultowy wypiek, który większości z nas kojarzy się z deserami wychodzącymi spod rąk ukochanej babci. Receptura jest ponadczasowa i nic nie jest w stanie jej zastąpić. Jeśli domownicy wykazują ochotę na coś słodkiego, a w kuchennych szafkach skończyły się już zapasy słodkości, koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ciasto na maślance. Zapewniamy, że żaden łasuch nie rozczaruje się jego smakiem!
Składniki
Ciasto z maślanką i truskawkami
- 240 ml Maślanka
- 3 sztuki Jajko
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 220 g Cukier
- 350 g Mąka pszenna tortowa
- 1 Szczypta Sól
- 2 łyżeczki Cukier waniliowy
- 400 g Truskawki
- 120 ml Olej
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Brytfankę o wymiarach 24 × 28 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 3
Owoce starannie umyj, a po wysuszeniu pozbądź się szypułek i pokrój truskawki na mniejsze kawałki, najlepiej na połowę.
- 4
Do większego naczynia przesiej suche składniki, tj. mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
- 5
Do osobnej miski wbij jajka i dodaj odrobinę soli. Składniki mieszaj mikserem ustawionym na wysokie obroty.
- 6
Następnie do masy dodaj cukier waniliowy oraz biały cukier i kontynuuj miksowanie.
- 7
Dalej do puszystego ciasta stopniowo wlewaj olej. Nieustannie miksując komponenty, dodaj do naczynia także mieszankę suchych składników (mąkę z proszkiem do pieczenia) oraz maślankę.
- 8
Sporządzoną masę przełóż do prostokątnej brytfanki, a następnie na wierzchu ułóż kawałki świeżych owoców.
- 9
Ciasto z maślanką włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50-55 minut. Przed podaniem deser polecamy obficie posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
Chociaż przepis na ciasto z maślanką i owocami nie jest cukierniczą nowością, wciąż chętnie wykonujemy go w swoich domach. Niezwykłość receptury tkwi w jej prostocie, wskazówkom przekazywanym z pokolenia na pokolenie i oczywiście — domowej kuchni. Gwarantujemy, że lepszego deseru nie zjesz nawet w ulubionej kawiarni. Łakoć z każdą podjętą próbą wychodzi niebywale puszysty, ale jednocześnie przyjemnie wilgotny, a dzieje się tak m.in. dzięki sezonowym owocom.
Poniżej zdradzamy, z jakimi dodatkami warto przygotować ciasto z maślanką i na co zwrócić uwagę, przyrządzając wypiek. Dzięki podanym wskazówkom nie musisz obawiać się o niepowodzenie.
Ciasto z maślanką i truskawkami — jak je przygotować? Garść porad i wskazówek
Jednym z popularniejszych dodatków do ciasta z maślanką są oczywiście wspomniane już truskawki. W sezonie polecamy skorzystać ze świeżych darów natury i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Poza truskawkami równie dobrze sprawdzą się także borówki, maliny, jeżyny czy porzeczki. Wybór należy tak naprawdę do ciebie!
Zdradzamy dodatkowo, że ciasto na maślance z powodzeniem można przygotować również w zimie, korzystając z mrożonych owoców. Dzięki takiej sposobności ulubiony wypiek może gościć na twoim stole, kiedy tylko najdzie cię na niego ochota. Dodatkowo chętni na wierzch ciasta mogą przygotować słodziutką kruszonkę, która powstaje z połączenia masła, cukru oraz mąki pszennej.
Zobacz także: Fit sernik na zimno — proteinowy przysmak, którego nie musisz odmawiać sobie na diecie
Jeżeli obawiasz się, że ciasto z maślanką po wyciągnięciu z piekarnika okaże się niedopieczone i wyjdzie tzw. zakalec, skorzystaj ze sprawdzonego triku. Wystarczy, że wszystkie niezbędne komponenty wyciągniesz wcześniej z lodówki i pozostawisz na kuchennym blacie, żeby zyskały temperaturę pokojową. Dzięki temu prostemu sposobowi ciasto na maślance wyjdzie puszyste za każdym razem!