Snikers ciasto, któremu nie da się oprzeć. Tego smaku łatwo nie zapomnisz, a przepis na wykonanie deseru zachowasz na długo!

Snikers ciasto
Źródło: Shutterstock/MShevs

Składniki

Składniki na Snikers ciasto

  • 720 g herbatniki
  • 1 puszka masa kajmakowa
  • 70 g Orzeszki ziemne
  • 150 g Masło orzechowe
  • 200 g Masło

Składniki na polewę Snikers ciasta

  • 100 g Czekolada deserowa
  • 2 łyżki Olej roślinny

Składniki na budyń Snikers ciasta

  • 1 litr Mleko
  • 2 sztuki Żółtko
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 3 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 0.75 Szklanka Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym krokiem w przepisie na Snikers ciasto jest przygotowanie budyniu. Robimy go wcześniej, żeby miał szansę ostygnąć. Jak? Odlewamy szklankę mleka, dodajemy do niej żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Pozostałą część mleka zagotowujemy i wlewamy do niej mieszankę z mlekiem, mąkami i żółtkami – nie przestając mieszać. Całość zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z ognia, przelewamy do czystej miski i zasłaniamy folią spożywczą, żeby na powierzchni nie zrobił się kożuch.

  2. 2

    Kolejny krok w przepisie to zrobienie aksamitnego kremu. W tym celu ubijamy masło przez kilka minut i stopniowo dodajemy do niego budyń, nie przestając miksować. Do masy dodajemy – ciągle ubijając – połowę masy kajmakowej a także całą objętość masła orzechowego.

  3. 3

    Zgodnie z przepisem na Snikers ciasto, szykujemy prostokątną formę, którą wykładamy papierem do pieczenia.

  4. 4

    Po kolei układamy warstwy: na sam dół herbatniki, potem krem, znowu herbatniki i ponownie krem. Jedną warstwę herbatników – dla dodania ciastu wyrazu – można zastąpić słonymi krakersami. Warstw może być nawet pięć. Najważniejsze, żeby najwyższą warstwę posmarować masą kajmakową, której specjalnie nie wykorzystaliśmy w całości do zrobienia kremu.

  5. 5

    Czas na element wieńczący dzieło. Snikers ciasto posypujemy posiekanymi orzeszkami (wcześniej można je podpiec) oraz polewamy dla ozdoby masą czekoladową – roztopioną i wymieszaną wcześniej w rondelku z olejem.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też