Zapiekanka z brokułem. To danie zachwyca. Przekonaj się sam
Zapiekanka z brokułem to aromatyczne i sycące danie, które zrobisz z łatwością. Zapiekanka brokułowa z tego przepisu posmakuje nawet teściowej. Zobacz, jak zrobić obłędną zapiekankę z brokułem w kremowym sosie z ricotty.
Składniki
- 500 g Brokuły
- 1 łyżka Mrożony groszek
- 2 sztuki Pomidor
- 1 sztuka Cebula czerwona
- 100 ml Śmietana 18%
- 200 g Ricotta
- 3 sztuki Jajko
- 2 łyżeczki Parmezan starty
- 2 Szczypty Pieprz
- 2 ząbki Czosnek
- 2 Szczypty Sól
- 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka Masło
Przygotowanie
- 1
Do garnka wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Brokuła umyj w zimnej wodzie, podziel na różyczki, wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez 4 minuty. Wyjmij, wystudź.
- 2
Pomidory umyj, wytnij gniazda nasienne, a resztę posiekaj w grubą kostkę, obierz cebulę i czosnek.
- 3
Do miski dodaj śmietanę, serek ricotta oraz jajka i starannie wymieszaj. Następnie dodaj tarty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Wymieszaj. Foremkę wysmaruj masłem. Całość przelej do foremki do pieczenia tarty.
- 4
Podgotowane brokuły przekrój wzdłuż i wciśnij delikatnie w masę śmietanowoserową. Na wierzchu połóż pokrojone pomidory, zielony groszek oraz krążki czerwonej cebuli.
- 5
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmij, podawaj z domowy sosem czosnkowym.
Zobacz także:
Dlaczego warto jeść brokuła?
Brokuł, inaczej zwany zielonym kalafiorem oraz kapustą szparagową jest bardzo smaczny, a co ważniejsze zdrowy. Dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza zapobiega wrzodom żołądka, anemii, chorobom nowotworowym. Witaminy oraz składniki mineralne zawarte w tym warzywie korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi. Najwięcej minerałów i witamin znajduje się w surowym warzywie, nieco mniej w gotowanym na parze i z wody. Gotując brokuła, pamiętaj o tym, aby nie rozgotować go, gdyż wtedy traci swoje walory smakowe i odżywcze.
Czy brokuły wspomagają odchudzanie?
Tak, dzieje się tak, ponieważ brokuły są niskokaloryczne. W 100 g ugotowanych warzyw znajdziemy tylko 35 kcal. Dodatkowo organizm potrzebuje zużyć więcej energii na trawienie brokuła, niż energii, którą dostarcza warzywo. W brokułach jest błonnik, który wypełnia żołądek i daje uczucie sytości na długo.
Jak często jeść brokuła?
Brokuł jest warzywem kapustnym, spożywany w nadmiarze powoduje gazy i wzdęcia. Dietetycy zalecają spożycie brokuła maksymalnie trzy razy w tygodniu. Co zrobić z łodygami brokuła? Łodygi brokuła często są wyrzucane, a to błąd. Z łodyg można zrobić pyszną zupę krem oraz zdrowe frytki.