Tarta z łososiem i kaparami, która zaskoczy największego smakosza. Przekonaj się sam
Tarta z łososiem i kaparami to aromatyczne i pełne smaku danie idealne na świąteczny obiad, uroczystą kolację przy świecach oraz imprezową przekąskę. Tarta ma delikatny i kruchy spód oraz kremowe nadzienie. Przygotuj tartę z łososiem - zaskocz domowników i gości. Tarta wytrawna jest łatwa w przygotowaniu. Zobacz przepis na tartę z łososiem.
Składniki
Kruche ciasto:
- 180 g Mąka pszenna
- 60 g Zimne masło
- 10 g Smalec
- 2 sztuki Żółtko
- 2 Szczypty Sól
- 1 łyżka Parmezan starty
- 1 Szczypta Pieprz
Nadzienie:
- 300 g Łosoś filet
- 50 g Szpinak
- 1 łyżeczka Kapary
- 100 ml Śmietana 18%
- 250 g Ricotta
- 3 sztuki Jajko
- 4 gałązki Koper
- 2 Szczypty Sól
- 1 Szczypta Pieprz
- 2 Szczypty Czosnek granulowany
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka Masło
- 1 łyżeczka Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Ciasto kruche: Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolicę. Zrób wgłębienie w mące i wbij żółtka, dodaj sól, pieprz i tarty parmezan. Masło i smalec pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć ciasto.
- 2
Foremkę na tartę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciastem wyklej dno i brzegi foremki. Wstaw do lodówki.
- 3
Łososia przelej zimną wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego. Zdejmij skórę i pokrój rybę w kostkę o wielkości około 1 cm na 1 cm. Przygotowane kawałki ryby oprósz solą i pieprzem. Koperek umyj i posiekaj drobno. Szpinak umyj, osusz i oderwij łodygi.
- 4
Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, ser ricotta oraz kapary. Dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Do przygotowanego sosu dodaj pokrojonego łososia i liście szpinaku. Delikatnie wymieszaj.
- 5
Wyjmij ciasto z lodówki, wlej przygotowane nadzienie.
- 6
Tartę z łososiem wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 40 minut.
- 7
Podawaj na ciepło lub zimno, wraz z sosem czosnkowym.
Zobacz także:
Sos czosnkowy do tarty z łososiem
Sos czosnkowy to idealny dodatek do wytrawnej tarty. Przygotowanie go jest bardzo proste. Do miseczki dodaj po 4 łyżki śmietany 18% i dobrego majonezu. Dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i łyżkę posiekanego koperku. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Jak wybrać dobrego i świeżego łososia?
Tarta z łososiem jest prosta w przygotowaniu, nie ma w niej wymyślnych składników, dlatego też trzeba zadbać o to, aby poszczególne produkty tarty były wysokiej jakości. Wybierając łososia, zwróć uwagę na kolor mięsa - powinno być jasnopomarańczowe i jednakowe na całym kawałku ryby. Mięso powinno być sprężyste i zwarte. Skóra lśniąca bez żadnego nalotu lub klejącego płynu. Jeśli masz możliwość, sprawdź zapach łososia (każda ryba ma specyficzny zapach, ale zapach zepsutej ryby nie da się pomylić ze świeżą), jeśli czujesz kwaśny i drażniący zapach, zrezygnuj z zakupu.
Jak zrobić delikatne kruche ciasto?
Przygotowanie ciasta kruchego jest bardzo proste, należy jednak pamiętać o zasadach przygotowania go. Co sprawia, że ciasto kruche jest delikatne? Kruchości nadaje smalec w połączeniu z masłem, dlatego nie pomijaj dodania smalcu i nie wymieniaj masła na margarynę. Tłuszcze dodawane do ciasta muszą być zimne. Ciasta nie wyrabiaj zbyt długo - wystarczy, że składniki się połączą. Przed pieczeniem koniecznie wstaw surowe ciasto do lodówki.