Tarta z łososiem i kaparami, która zaskoczy największego smakosza. Przekonaj się sam

Tarta z łososiem
Źródło: Shutterstock

Składniki

Kruche ciasto:

  • 180 g Mąka pszenna
  • 60 g Zimne masło
  • 10 g Smalec
  • 2 sztuki Żółtko
  • 2 Szczypty Sól
  • 1 łyżka Parmezan starty
  • 1 Szczypta Pieprz

Nadzienie:

  • 300 g Łosoś filet
  • 50 g Szpinak
  • 1 łyżeczka Kapary
  • 100 ml Śmietana 18%
  • 250 g Ricotta
  • 3 sztuki Jajko
  • 4 gałązki Koper
  • 2 Szczypty Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 2 Szczypty Czosnek granulowany

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka Masło
  • 1 łyżeczka Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto kruche: Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolicę. Zrób wgłębienie w mące i wbij żółtka, dodaj sól, pieprz i tarty parmezan. Masło i smalec pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć ciasto.

  2. 2

    Foremkę na tartę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciastem wyklej dno i brzegi foremki. Wstaw do lodówki.

  3. 3

    Łososia przelej zimną wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego. Zdejmij skórę i pokrój rybę w kostkę o wielkości około 1 cm na 1 cm. Przygotowane kawałki ryby oprósz solą i pieprzem. Koperek umyj i posiekaj drobno. Szpinak umyj, osusz i oderwij łodygi.

  4. 4

    Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, ser ricotta oraz kapary. Dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Do przygotowanego sosu dodaj pokrojonego łososia i liście szpinaku. Delikatnie wymieszaj.

  5. 5

    Wyjmij ciasto z lodówki, wlej przygotowane nadzienie.

  6. 6

    Tartę z łososiem wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 40 minut.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też