Banalnie prosta w przygotowaniu zapiekanka z bakłażanem — warzywny specjał, który skradnie twoje serce

Zapiekanka z bakłażanem
Źródło: Shutterstock/Timolina

Składniki

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C.

  2. 2

    Bakłażany umyj, osusz, odetnij ich obydwa końca i obierz ze skórki po dwóch przeciwległych stronach każdego z warzyw.

  3. 3

    Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry o szerokości 0,5 cm.

  4. 4

    Plastry bakłażana ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek posmaruj oliwą z oliwek i oprósz solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  5. 5

    Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz warzywa przez 15 minut. 

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę. Składniki smaż do chwili zarumienienia, a następnie dodaj posiekane ząbki czosnku, passatę pomidorową, sól oraz czarny pieprz mielony. Składniki gotuj przez 15 minut, pod koniec dodając posiekane liście bazylii.

  7. 7

    Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą z oliwek. Następnie rozprowadź na dnie kilka łyżek sosu pomidorowego i ułóż wzdłuż plastry bakłażana na całej powierzchni foremki. 

  8. 8

    Bakłażany pokryj sosem pomidorowym, a następnie posyp startym serem mozzarella. 

  9. 9

    Ponownie ułóż plastry bakłażana, lecz tym razem nie wzdłuż, a w poprzek formy. Warzywa polej sosem pomidorowym i oprósz serem mozzarella. Powtarzaj powyższe czynności do chwili wykorzystania składników. 

  10. 10

    Wierzch zapiekanki z bakłażanem posyp startym parmezanem.

  11. 11

    Zapiekankę z bakłażanem włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. i piecz przez ok. 25 minut.

     

    Zachęcamy, aby zapiekankę z bakłażanem przed podaniem udekorować listkami bazylii.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też