Prosta i smaczna zapiekanka makaronowa z kiełbasą — ekspresowy obiad dla najbardziej zabieganych

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Źródło: Shutterstock/Slawomir Fajer

Składniki

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

  • 50 g ser gouda
  • 400 g Makaron penne
  • Wędzona papryka
  • 100 g Pieczarki
  • 100 g Cebula czerwona
  • Sól
  • 200 g Kiełbasa wiejska
  • Ostra papryka mielona
  • 40 g Kapary
  • Suszone oregano
  • 20 ml Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ugotowaną pastę odcedź na sicie.

  3. 3

    Kiełbasę pokrój w plasterki.

  4. 4

    Czerwoną cebulę obierz z łupin i pokrój warzywo w piórka.

  5. 5

    Pieczarki starannie umyj, a następnie pokrój w ćwiartki.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj pokrojoną cebulę, pieczarki oraz czosnek. Podane komponenty smaż do chwili zarumienienia. Zaraz potem dodaj ugotowany makaron, kapary oraz przyprawy, tj. paprykę wędzoną i ostrą w proszku, suszone oregano, sól, a także czarny pieprz mielony. Wszystkie komponenty energicznie wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 5 minut.

  7. 7

    Naczynie żaroodporne wypełnij podsmażonymi składnikami, a następnie posyp całość startym serem gouda i włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika.

  8. 8

    Zapiekankę makaronową z kiełbasą piecz przez 10 minut, a następnie wyciągnij naczynie z piekarnika.

     

    Zapiekanka makaronowa z kiełbasą może być serwowana samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego. Potrawa smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też