Najsmaczniejsza zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Przepis na sycący obiad lub kolację

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Źródło: Shutterstock/Anna Shepulova

Składniki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

  • 700 dag Mięso mielone wołowe
  • 1 ząbek Czosnek
  • 200 dag Boczek wędzony
  • 200 dag Ser żółty
  • 6 sztuk Ziemniaki
  • 1 łyżeczka Maslo
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 opakowanie Śmietana 18%
  • Posiekany szczypiorek
  • Pieprz czarny mielony
  • Ostra papryka mielona
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa
  • Słodka papryka
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki dokładnie wyszoruj, a następnie włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj z dodatkiem soli.

  2. 2

    W międzyczasie obierz cebule z łupin i pokrój warzywa w cienkie piórka. 

  3. 3

    Rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojone kawałki cebuli i smaż, aż stanie się złocista. 

  4. 4

    Zaraz potem na patelnię dodaj wołowe mięso mielone i dopraw je wedle własnych upodobań, dodając czarny pieprz mielony oraz sól.

  5. 5

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę, dodając do smażonego mięsa.

  6. 6

    Zawartość patelni dokładnie wymieszaj, a po chwili przełóż do dużego garnka.

  7. 7

    Boczek pokrój w niewielką kostkę i wrzuć go na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso mielone. Gdy boczek stanie się apetycznie rumiany, wyłącz palnik i dodaj go do garnka z mięsem. 

  8. 8

    Ponownie wykorzystaj patelnię — tym razem dodaj na nią śmietanę wraz z przyprawami, tj. gałką muszkatołową, czarnym pieprzem mielonym, papryką ostrą i słodką oraz solą. Całość energicznie wymieszaj.

  9. 9

    Ugotowane i ostudzone ziemniaki obierz ze skórki, a następnie pokrój w tzw. talarki

  10. 10

    Ser żółty zetrzyj na tarce.

  11. 11

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  12. 12

    Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie układaj warstwy zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym. Do naczynia trafiają kolejno: warstwa talarków z ziemniaków, część śmietany z przyprawi, usmażone mięso z chrupiącym boczkiem oraz żółty ser.

  13. 13

    Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 40 minut. Wierzch specjału polecamy posypać drobno posiekanym szczypiorkiem — najlepiej chwilę przed wyłączeniem piekarnika.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też