Ptysie od Katarzyny Bosackiej smakują wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono.
Ptysie od Katarzyny Bosackiej to delikatne, puszyste i jednocześnie chrupiące ciasteczka, które mogą zostać wypełnione różnorodnymi kremami. Dzięki temu smakołyk na pewno nie znudzi się bliskim przez długi czas. Autorka receptury znana jest ze swojej pasji do pieczenia i kreatywnego podejścia do gotowania. Ptysie od Katarzyny Bosackiej to zatem kombinacja prostoty i finezji. Odkryj tajniki, które w mgnieniu oka pozwolą ci otrzymać perfekcyjny deser lub elegancką przystawkę, nie tylko na wyjątkowe okazje.
Składniki
Ptysie
- 250 ml Woda
- 200 g Mąka pszenna
- 4 sztuki Jajko
- 130 g Masło
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.
- 2
Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Do garnka z nieprzywierającym dnem wlej wodę. Następnie dodaj masło i podgrzewaj składniki do chwili zagotowania. Wrzący roztwór ściągnij z kuchenki i wsyp do niego mąkę pszenną. Komponenty energicznie mieszaj do chwili powstania jednolitej masy.
- 4
Garnek z masą mączną połóż ponownie na palniku ustawionym na minimalną moc i podgrzewaj ciasto przez ok. 2 minuty. Gdy upłynie wyznaczony czas, masa powinna być zwarta i nie przyklejać się do ścianek garnka. Następnie ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw ciasto do wystudzenia.
- 5
Przestudzoną masę przełóż do misy miksera i zacznij ubijać. Do ciasta stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując komponenty.
- 6
Ciasto na ptysie Katarzyny Bosackiej przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj pożądane kształty na przygotowanej blaszce.
- 7
Foremkę z ciasteczkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 minut. Podpowiadamy, że gotowe ptysie można nadziewać zarówno farszem wytrawnym, jak i słodkim, wedle własnych upodobań.
Zobacz także:
Katarzyna Bosacka to znana i lubiana dziennikarka telewizyjna. Rozpoznawalność zdobyła dzięki programom “Wiem, co jem” i “Wiem, co kupuję”. Fani cenią ją za tzw. cięty język — prezenterka bez ogródek wypowiada się na tematy związane ze zdrowym odżywianiem oraz marketingiem żywności. Tym razem wspomniana celebrytka zasłynęła w roli kucharki, dzieląc się swoją sprawdzoną recepturą na jeden z najpopularniejszych deserów. Nic więc dziwnego w tym, że ptysie od Katarzyny Bosackiej szybko stały się hitem internetu. Nie zwlekaj dłużej i wypróbuj ten niezawodny przepis także w swoim domu.
Pozwól sobie na chwilę przyjemności i przygotuj niezawodne ptysie. Ten przepis z pewnością zostanie z tobą na dłużej.
Zobacz także: Ptysie z kruszonką — słodki deser, który odmieni spotkania z bliskimi
Czym nadziewać ptysie od Katarzyny Bosackiej? Sprawdzone pomysły
Ptysie od Katarzyny Bosackiej to receptura, którą można dowolnie modyfikować w zależności od preferencji smakowych cukiernika. Można zatem powiedzieć, że receptura jest uniwersalna, dzięki czemu każdy może wykonać je z ulubionymi dodatkami. Ciasteczka polecamy wypełnić farszem wytrawnym, jednak równie smaczne wyjdą ze słodkim wypełnieniem.
Jeżeli chcesz serwować ptysie Katarzyny Bosackiej w formie deseru, zachęcamy, aby przygotować krem na bazie masła pistacjowego i mascarpone. W połączeniu z malinami przepis będzie nadawać się nawet na wyjątkowe, wykwintne okoliczności. W roli wypełnienia równie dobrze sprawdzi się budyń lub bita śmietana — to najbardziej klasyczne kremy, które nigdy nie zawodzą.
Jak już wspominaliśmy, warto także wypróbować ptysie Katarzyny Bosackiej w wytrawnej odsłonie. Wykonaj farsz na bazie serka śmietankowego i suszonych pomidorów lub szpinaku i wędzonego łososia. Tak przygotowane ptysie stanowią perfekcyjną przystawkę lub bardzo wyszukaną przekąskę, która pozytywnie zaskoczy przybyłych gości.