Eklerki — francuski smakołyk, którym rozpieścisz swoich bliskich

Eklerki
Źródło: GettyImages

Składniki

Eklerki — składniki na ciasto

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 5 Jajko
  • 1 szklanki Woda
  • 125 g Masło
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Crème pâtissière

  • 50 g Cukier
  • 3 Żółtko
  • 250 ml Mleko
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka Oliwa ekstra vergine

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowania najpyszniejszych eklerków rozpocznij od sporządzenia parzonego ciasta. Do garnka dodaj masło i rozpuść je. Dodaj wodę i zagotuj składniki, a kiedy to się stanie do garnka, wsyp mąkę pszenną. Całość zacznij starannie mieszać, najlepiej używając drewnianej łyżki. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Kiedy samo zacznie odchodzić od brzegów naczynia, to znak, że ciasto parzone jest gotowe. Wyciągnij je z garnka i umieść w czystym naczyniu. 

  2. 2

    Przestudzone ciasto parzone połącz z jajkami. Pamiętaj jednak, aby wbijać po jednym jajku, a po każdej sztuce dokładnie wymieszać zawartość miski. Można zrobić to za pomocą łyżki lub skrupulatniej, za pomocą miksera. Po dodaniu jajek do masy wsyp proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj ciasto.

  3. 3

    Blachę na eklerki wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. 

  5. 5

    Przygotowane ciasto na eklerki umieść w cukierniczym rękawie, z 2-centymetrową końcówką.  Następnie wyciśnij z niego podłużne kawałki, każdy o długości +/- 8 cm, umieszczając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby ciasto nie nachodziło na siebie, ponieważ podczas pieczenia zwiększy swoją objętość.

  6. 6

    Podłużne ciasto umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 20 minut. Nie uchylaj piekarnika, ponieważ sprawi to, że ciasto na eklerki nie wyrośnie. 

  7. 7

    Kiedy eklerki staną się złociste, wyciągnij je z piekarnika i odłóż na bok, by wystygły. Czynność z pieczeniem kontynuuj aż do wyczerpania przygotowanego ciasta. 

  8. 8

    Przygotuj krem do przełożenia eklerków. Do garnka wlej mleko i zagotuj je. W oddzielnej misce połącz cukier z żółtkami jaj i zmiksuj je razem. Następnie dodaj również mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj składniki za pomocą miksera. Do masy małymi porcjami zacznij dodawać ciepłe mleko, nie przestając miksować. Całość przełóż do niedużego garnka i zagotuj na małym ogniu, nieprzerwanie mieszając. Po chwili wyłącz palnik, dodaj ekstrakt z wanilii i umieść nadzienie w oddzielnym naczyniu. Uzyskany crème pâtissière pokryj czystą ściereczką i włóż do lodówki. Powinien spędzić w niej przynajmniej 60 minut.  

  9. 9

    Ostudzone eklerki przekrój jednakowe połówki, prowadząc nóż wzdłuż wypieku. Następnie jedną z części przełóż dobrze schłodzonym kremem i nakryj drugą połówką ciasta. Wierzch gotowych eklerków oprósz obficie cukrem pudrem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też