Deser z kaszy manny — wyśmienite ciasto kakaowe z musem owocowym to uczta dla podniebienia

Deser z kaszy manny
Źródło: Shutterstock/Shebeko

Składniki

Deser z kaszy manny

  • 200 g Masło
  • 1 litr Mleko
  • 3 łyżki Kakao
  • 1 garść Orzechy włoskie
  • 1 szklanki Kasza manna
  • 30 sztuk herbatniki
  • Owoce
  • 200 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Orzechy włoskie drobno posiekaj.

  2. 2

    Do miseczki wlej 1 szklankę mleka i wymieszaj ją starannie z kaszą manną. Pozostałe mleko wlej do garnka i połóż na palniku o średniej mocy. Zaraz potem dodaj także masło, kakao oraz cukier i starannie wymieszaj podane składniki. Gdy roztwór zacznie wrzeć, dodaj kaszę mannę i gotuj miksturę przez ok. 4 minuty. Gotowa masa powinna być gęsta. Ściągnij naczynie z kuchenki i dodaj posiekane wcześniej orzechy włoskie.

  3. 3

    Dno foremki pokryj herbatnikami, tak aby pokrywały całą powierzchnię. Następnie wlej gorącą masę kakaową, a na wierzchu ponownie ułóż herbatniki. 

  4. 4

    Deser z kaszy manny pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeżeli smakołyk przygotowywany jest z wyprzedzeniem, polecamy chłodzić go w lodówce przez całą noc.

  5. 5

    Ulubione owoce umyj, usuń części niejadalne i zblenduj na gładkie purée.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też