Znasz ciasteczka ziemniaczki? Bajaderki to smaczny deser z PRL-u, który nie traci popularności

Ciasteczka ziemniaczki
Źródło: Shutterstock/rontav

Składniki

Ciasteczka ziemniaczki

  • 50 g Masło
  • 2 łyżki Kakao
  • 3 łyżki Dżem śliwkowy
  • 3 opakowania herbatniki
  • 1 łyżka Miód
  • 3 łyżki Cukier puder
  • Kilka łyżek Orzechy włoskie
  • Kilka Rodzynki
  • Kilka łyżek Wiórki kokosowe

    Przygotowanie

    1. 1

      Posiekaj drobno orzechy. Do przepisu polecamy wykorzystać swoje ulubione bakalie.

    2. 2

      Maślane herbatniki rozdrobnij, a następnie przełóż do oddzielnego naczynia.

    3. 3

      W drugiej misce połącz masło z cukrem pudrem i utrzyj składniki. Następnie dodaj posiekane orzechy, pokruszone herbatniki, rodzynki, kakao oraz dżem śliwkowy.

    4. 4

      Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji włóż kakaowe ciasto do lodówki, pozostawiając je w chłodzie na minimum 20 minut. 

    5. 5

      Z masy uformuj kuleczki — ich wielkość powinna przypominać niewielkie orzechy włoskiego.

    6. 6

      Kuleczki kakaowe obtocz w wiórkach kokosowych, a następnie odłóż do pojemnika.

    7. 7

      Gotowy deser chłódź w lodówce. Ciasteczka ziemniaczki powinny być twarde, dlatego tuż przed podaniem można włożyć je na kilka minut do zamrażarki.

       

      Zobacz także: 

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też