Jak długo gotować grzyby? Przyrządź smakowite potrawy na bazie świeżych lub suszonych grzybów

Zupa grzybowa
Źródło: Shutterstock/Foodpictures

Składniki

Zupa grzybowa

  • 5 sztuk Ziemniaki
  • 450 g Grzyby świeże
  • Sól
  • 2 sztuki Marchew
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Masło
  • 2 łyżki Posiekany koperek
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 sztuka Cebula
  • 100 ml Śmietana 18%
  • 2 litry Bulion

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby oczyść, a następnie opłucz zimną, bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. 2

    W garnku rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj ją do chwili zarumienienia. 

  3. 3

    Zaraz potem do garnka dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i smaż warzywa przez ok. 4 minuty. Następnie dodaj masło i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podgrzewaj składniki przez kolejne 3 minuty, regularnie mieszając zawartość garnka. 

  4. 4

    Do garnka wlej gorący bulion i zagotuj składniki. Gdy upłynie 10 minut, dodaj pokrojone grzyby i ponownie zagotuj zupę.

  5. 5

    Zupę grzybową gotuj tak długo, aż warzywa staną się miękkie, a następnie dopraw ją do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też