Paszteciki z grzybami — smakołyk nie tylko na święta. Przygotujesz je z pieczarkami lub grzybami leśnymi

Paszteciki z grzybami
Źródło: Shutterstock/from my point of view

Składniki

Paszteciki z grzybami — ciasto

  • 2 sztuki Żółtko
  • 250 g Mąka pszenna
  • 20 g Drożdże
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 sztuka Jajko
  • 2 łyżki Śmietana
  • 70 g Masło

Farsz pieczarkowy

  • 2 sztuki Cebula
  • 400 g Pieczarki
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Aby przygotować farsz, pieczarki starannie umyj i pokrój w plastry.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj cebulę i smaż składniki do chwili zarumienienia. 

  5. 5

    Na patelnię dodaj pieczarki i smaż je do chwili odparowania całej wody. Następnie dopraw farsz solą i czarnym pieprzem mielonym. 

  6. 6

    Farsz pozostaw do wystudzenia.

  7. 7

    Aby przygotować ciasto, w misie miksera umieść żółtka, masło, śmietanę, cukier, mąkę pszenną oraz drożdże. Składniki zagniataj do chwili utworzenia miękkiej i elastycznej masy.

  8. 8

    Ciasto na paszteciki z grzybami rozwałkuj na płat o grubości ok. 0,5 cm i przekrój je na połowę. Każda porcja masy powinna mieć wymiary ok. 30 × 10 cm. 

  9. 9

    Na każdą porcję ciasta nałóż farsz z grzybów i zawiń je wzdłuż dłuższego boku w rulon. 

  10. 10

    Tak przygotowane ciasto pokrój w plastry o grubości ok. 5 cm. 

  11. 11

    Paszteciki z grzybami przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem.

  12. 12

    Paszteciki z grzybami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 20 minut. 

  13. 13

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też