Jak mrozić grzyby? Najlepszy sposób na przygotowanie grzybów do zamrożenia

Mrożone grzyby
Źródło: Shutterstock/Elena Hramova

Składniki

Sos z mrożonych grzybów

  • 4 ząbki Czosnek
  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 500 g Grzyby świeże
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 łyżki Ocet jabłkowy
  • 200 ml Śmietanka 30%
  • 60 g Masło
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby wyciągnij z zamrażarki i przechowuj w lodówce do chwili rozmrożenia.

  2. 2

    Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Składniki smaż do chwili zarumienienia, a następnie dodaj rozmrożone grzyby. Komponenty smaż przez 20 minut, regularnie mieszając.

  3. 3

    Na patelnię wlej śmietankę, dodaj sól, czarny pieprz mielony oraz posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli lubisz bardziej wyraziste sosy, wlej także ocet jabłkowy, jednak nie jest to składnik obowiązkowy. Rekomendujemy rozpocząć od wlania na patelnię niewielkiej ilości, by ocenić czy odpowiada Ci jego smak.

  4. 4

    Sos grzybowy podgrzewaj przez ok. 3 minuty, a następnie ściągnij naczynie z patelni i serwuj dip bezpośrednio po przygotowaniu.

     

    Sos z mrożonych grzybów to smakowite urozmaicenie wielu dań. Komponuje się rewelacyjnie z mięsem, kluskami, czy plackami ziemniaczanymi. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też