Jak suszyć grzyby? Kompletny poradnik przygotowania suszonych grzybów

Suszone grzyby
Źródło: Shutterstock/Shyripa Alexandr

Składniki

Świąteczna kapusta z suszonymi grzybami

  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 sztuka Cebula
  • 50 g Grzyby suszone
  • Sól
  • 2 ziarna Ziele angielskie
  • 800 g Kapusta kiszona
  • 4 łyżki Olej roślinny
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby opłucz zimną wodą, włóż do rondelka i zalej je 2 szklankami wody. Grzyby odstaw do namoczenia na całą noc. 

  2. 2

    Namoczone grzyby odcedź na sitku, ponownie włóż do garnuszka i zalej 2 szklankami świeżej wody.

  3. 3

    Grzyby gotuj przez ok. 20 minut, a następnie odcedź je na sitku, zlewając wywar do miseczki.

  4. 4

    Kapustę odciśnij z nadmiaru zalewy, posiekaj i włóż do garnka. Wlej wywar z grzybów i 2 szklanki świeżej wody. Dodaj także liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Kapustę gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut.

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. 

  6. 6

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i dodaj posiekaną cebulkę. 

  7. 7

    Na drugiej patelni rozgrzej pozostały olej roślinny, a następnie dodaj mąkę pszenną i smaż składniki do chwili powstania rumianej zasmażki. 

  8. 8

    Do ugotowanej kapusty dodaj cebulę, zasmażkę oraz grzyby. Komponenty starannie wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby dopraw potrawę solą oraz czarnym pieprzem mielonym do smaku. 

     

    Świąteczna kapusta z suszonymi grzybami najlepiej smakuje 2 dni po przygotowaniu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też