Oryginalne pomysły na przetwory z winogron — dżemy, kompoty i wiele więcej. Sprawdzone pomysły na domowe zaprawy

Kompot z winogron
Źródło: Shutterstock/Aurica74

Składniki

Kompot z winogron

  • 400 g Cukier
  • 2.5 kg Winogrona
  • 1.5 litr Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Kiście winogron opłucz zimną, bieżącą wodą. 

  2. 2

    4 słoiki lub butelki o pojemności 1000 ml oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz.

  3. 3

    Winogrona zerwij z kiści i wypełnij nimi słoiki, tak aby w każdym pozostawić ok. 2 cm przestrzeni.

  4. 4

    Do garnka wlej wodę oraz wsyp cukier. Składniki podgrzewaj do chwili zagotowania. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Wrzący syrop cukrowy przelej do słoików wypełnionych winogronami i szczelnie je zakręć.

  5. 5

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane przetwory z winogron i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj kompot z winogron, odliczając 30 minut.

  6. 6

    Po przestudzeniu przetwory z winogron przechowuj z ciemnych i chłodnym miejscu. 

     

    Kompot z winogron rekomendujemy spożywać minimum 7 dni po przygotowaniu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też