Zaskakująco smaczne przetwory z dyni — słoiki wypełnione jesiennymi aromatami

Przetwory z dyni
Źródło: Shutterstock/Pixel-Shot

Składniki

Kompot dyniowo-jabłkowy

  • Goździki
  • 1 kg Dynia muscat
  • Cukier
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 2 Jabłka ligol

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  2. 2

    Dynię przekrój na połowę i usuń jej pestki. Obierz warzywo ze skóry i pokrój je w kostkę. 

  3. 3

    Jabłka obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. 

  4. 4

    Do garnka dodaj owoce i warzywa. Składniki zalej wodą, tak aby pokrywała ona komponenty 2 cm powyżej ich powierzchni.

  5. 5

    Kompot dyniowo-jabłkowy gotuj przez 60 minut na wolnym ogniu.

  6. 6

    Gdy upłynie wyznaczony czas, do garnka dodaj goździki oraz sok z cytryny. Składniki zagotuj, a następnie dodaj cukier. Ilość słodzidła dopasuj do osobistych preferencji. 

  7. 7

    Gorący kompot dyniowo-jabłkowy przecedź przez sito i przelej do przygotowanych słoików. Opcjonalnie możesz dodać do pojemników także kawałki owoców i warzyw.

  8. 8

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory z dyni, odliczając 15 minut.

     

    Kompot dyniowo-pigwowy pozostaw do wystudzenia, a następnie przechowuj słoiki w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też