Przetwory ze śliwek — od dżemów po marynaty. Wyjątkowe inspiracje kulinarne

Nutella ze śliwek
Źródło: Shutterstock/matka_Wariatka

Składniki

Nutella ze śliwek

  • 50 g Gorzka czekolada
  • 150 g Suszone śliwki
  • 10 g Kakao
  • 40 g Masło orzechowe

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  2. 2

    Śliwki umieść w misce i zalej ciepłą wodą. Mocz owoce przez co najmniej 60 minut. 

  3. 3

    Śliwki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie zblenduj z dodatkiem masła orzechowego i kakao na gładką masę. Najlepiej wykorzystać do tego celu blender ręczny.

  4. 4

    Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 

  5. 5

    Rozpuszczoną czekoladę dodaj do masy śliwkowej i starannie wymieszaj komponenty. 

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też