Przetwory z borówki amerykańskiej, które pokochasz. Poznaj nasze sprawdzone pomysły

Konfitura z borówki amerykańskiej
Źródło: Shutterstock/Carey Jaman

Składniki

Konfitura z borówki amerykańskiej

  • 100 g Cytryna
  • 1 kg Borówki amerykańskie
  • 250 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  2. 2

    Cytrynę wyparz wrzątkiem, a następnie przekrój ją na połowę i wyciśnij z niej sok. Upewnij się, że do roztworu nie trafiły żadne pestki.

  3. 3

    Borówki amerykańskie starannie umyj i włóż do dużego garnka.

  4. 4

    Do owoców dodaj ok. 1/2 szklanki wody, wsyp cukier i duś składniki pod przykryciem przez ok. 30 minut. W międzyczasie regularnie mieszaj owoce.

  5. 5

    Do konfitury z borówki amerykańskiej dodaj sok z cytryny, energicznie wymieszaj komponenty i przełóż do przygotowanych słoików.

  6. 6

    Słoiki szczelnie zakręć. 

  7. 7

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory z borówki amerykańskiej, odliczając 15 minut.

     

    Konfiturę z borówki amerykańskiej pozostaw do wystudzenia, a następnie przechowuj słoiki w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też