Krążki cebulowe — onion rings
Przepis na amerykańskie onion rings to doskonały pomysł na oryginalną przekąskę na spotkania z przyjaciółmi. Zobacz, jak przygotować chrupiące krążki cebulowe w złocistej panierce.
Składniki
- 3 sztuki Cebula
- 200 g Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Sól
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 200 ml Woda gazowana
- 250 g Bułka tarta
- 500 ml Olej
Przygotowanie
- 1
Butelkę wody gazowanej włóż do lodówki, żeby się schłodziła.
- 2
Do dużej miski nalej wodę z kranu i połącz ją z solą. Następnie obierz cebule, pokrój je na krążki o grubości ok. 1 cm i namocz plastry w przygotowanej mieszaninie. Powinny moczyć się ok. 20 minut.
- 3
Do oddzielnego naczynia wsyp 200 g mąki pszennej (najlepiej mąki typu 500). Dodaj papryczkę chili, sól oraz proszek do pieczenia i starannie wymieszaj suche składniki.
REKLAMA - 4
Do suchych składników wlej schłodzoną wodę gazowaną i dokładnie zmiksuj masę, żeby stała się gładka.
- 5
Krążki cebulowe panieruj najpierw w cieście, a później, obtaczając je w bułce tartej.
- 6
Panierowane onion rings smaż w dużej ilości rozgrzanego oleju roślinnego. Można smażyć je we frytkownicy lub w głębokim garnku/patelni. Podczas smażenia nie zapomnij o obracaniu plastrów cebuli.
- 7
Gotowe, złociste krążki cebulowe ułóż na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar oleju. Przekąska doskonale smakuje podana z domowym sosem czosnkowym.
Zobacz także: