Najsmaczniejsza zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Przepis na sycący obiad lub kolację
Masz ochotę na sycący obiad, pełen aromatycznych przypraw i smakowitych dodatków? Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym może okazać się strzałem w dziesiątkę! Danie przygotujesz w mgnieniu oka, a twoi bliscy z pewnością zapytają o dodatkową porcję. Mimo to, że posiłek nie należy do najlżejszych, czasami warto pozwolić sobie na prawdziwą ucztę. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym doskonale sprawdzi się także w roli kolacji, serwowanej dla gości.
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
- 700 dag Mięso mielone wołowe
- 1 ząbek Czosnek
- 200 dag Boczek wędzony
- 200 dag Ser żółty
- 6 sztuk Ziemniaki
- 1 łyżeczka Maslo
- 2 sztuki Cebula
- 1 opakowanie Śmietana 18%
- Posiekany szczypiorek
- Pieprz czarny mielony
- Ostra papryka mielona
- Sól
- Gałka muszkatołowa
- Słodka papryka
- Olej
Przygotowanie
- 1
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, a następnie włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj z dodatkiem soli.
- 2
W międzyczasie obierz cebule z łupin i pokrój warzywa w cienkie piórka.
- 3
Rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojone kawałki cebuli i smaż, aż stanie się złocista.
- 4
Zaraz potem na patelnię dodaj wołowe mięso mielone i dopraw je wedle własnych upodobań, dodając czarny pieprz mielony oraz sól.
- 5
Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę, dodając do smażonego mięsa.
- 6
Zawartość patelni dokładnie wymieszaj, a po chwili przełóż do dużego garnka.
- 7
Boczek pokrój w niewielką kostkę i wrzuć go na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso mielone. Gdy boczek stanie się apetycznie rumiany, wyłącz palnik i dodaj go do garnka z mięsem.
- 8
Ponownie wykorzystaj patelnię — tym razem dodaj na nią śmietanę wraz z przyprawami, tj. gałką muszkatołową, czarnym pieprzem mielonym, papryką ostrą i słodką oraz solą. Całość energicznie wymieszaj.
- 9
Ugotowane i ostudzone ziemniaki obierz ze skórki, a następnie pokrój w tzw. talarki
- 10
Ser żółty zetrzyj na tarce.
- 11
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 12
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie układaj warstwy zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym. Do naczynia trafiają kolejno: warstwa talarków z ziemniaków, część śmietany z przyprawi, usmażone mięso z chrupiącym boczkiem oraz żółty ser.
- 13
Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 40 minut. Wierzch specjału polecamy posypać drobno posiekanym szczypiorkiem — najlepiej chwilę przed wyłączeniem piekarnika.
Zobacz także:
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym przypadnie do gustu wielbicieli treściwych dań. Porcja specjału nasyci na wiele godzin, dzięki czemu nie poczujesz głodu aż do kolacji. Danie serwowane jako ostatni posiłek usatysfakcjonuje domowników i zaproszonych gości, gwarantując miły wieczór, pełen smaku i radości.
Zobacz także: Banalnie prosta w przygotowaniu zapiekanka z bakłażanem — warzywny specjał, który skradnie twoje serce
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym — jak ją przygotować? Garść wskazówek
Przyrządzenie smakowitej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym to przysłowiowa bułka z masłem. Z przepisem poradzi sobie każdy, dlatego jest to doskonały pomysł na posiłek dla początkującego kucharza. Wystarczy posiłkować się wskazówkami zamieszczonymi w powyższej recepturze, aby już po godzinie na stole pojawiło się mistrzowskie danie.
Przygotowania należy rozpocząć tradycyjnie od zgromadzenia niezbędnych składników. Najpierw gotujemy ziemniaki, które będą potrzebowały odrobinę czasu na zmięknięcie, a następnie wystygnięcie. Atutem receptury jest fakt, że do przyrządzenia zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym nie trzeba brudzić wielu naczyń. Wszystkie składniki smażymy na jednej patelni — oczywiści w odpowiedniej kolejności, wskazanej w przepisie. Na koniec wystarczy już tylko ułożyć warstwy zapiekanki i włożyć danie do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 st. C.