Delikatna cielęcina duszona z przepisu babci. Pyszny pomysł na obiad dla dziecka

Cielęcina duszona
Źródło: GettyImages

Składniki

Cielęcina duszona

  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 200 g Cielęcina
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Marchew
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso starannie umyj, po czym osusz je kawałkiem ręcznika papierowego. Cielęcinę pokrój na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Marchewkę oraz pietruszkę obierz ze skóry, a następnie pokrój warzywa w paseczki.

  3. 3

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój je w drobną kostkę.

  4. 4

    Ogórki kiszone odsącz z zalewy, po czym pokrój je w plasterki.

  5. 5

    Paprykę czerwoną umyj, następnie wytnij z niej gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kawałki pokrojonej cielęciny i podsmaż je z dwóch stron, po czym przełóż mięso do miseczki.

  7. 7

    Na tę samą patelnię wlej 1 szklankę wody, a następnie dodaj również pokrojone warzywa, tj. paprykę, cebulę, marchewkę, pietruszkę, czosnek, a także przyprawy — liść laurowy i ziele angielskie. Wymienione składniki duś pod przykryciem przez ok. 20 minut, po czym dodaj kawałki cielęciny i duś całość przez kolejne 20 minut. 10 minut przed zakończeniem obróbki termicznej dodaj na patelnię także plasterki ogórka kiszonego.

     

    Gotowa cielęcina duszona w sosie własnym smakuje rewelacyjnie podana z ugotowaną kaszą pęczak.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też