Placki ze szpinakiem, których nie odmówi żaden maluch. Przepis jest prosty

Placki ze szpinakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Placki ze szpinakiem

  • 1 sztuka Banan
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 szklanek Szpinak
  • 1 szklanki Mleko
  • 1 sztuka Jajko
  • 0.75 Szklanka Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Żółtko oddziel od białka do dwóch osobnych naczyń.

  2. 2

    Ubij białko na sztywną pianę za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.

  3. 3

    Szpinak zblenduj wraz z mlekiem, w taki sposób, by otrzymać jednolitą miksturę. Następnie dodaj do niej obranego ze skórki banana, żółtko, oliwę z oliwek oraz mąkę pszenną i ponownie zmiksuj masę. Gdy stanie się jednolita, dodaj ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszaj całość za pomocą łyżki stołowej.

  4. 4

    Patelnię połóż na palniku o średniej mocy, a gdy się nagrzeje, uformuj na niej okrągłe placki ze szpinakiem. Smaż naleśniczki z dwóch stron do chwili zarumienienia, a następnie przełóż je na talerz.

     

    Placki ze szpinakiem można zajadać samodzielnie lub w towarzystwie ulubionych dodatków. Polecamy serwować je z porcją jogurtu naturalnego oraz świeżymi kawałkami truskawek.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też