Delikatne pulpety z indyka w sosie pomidorowym — smak jak u babci

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 2 łyżki Kasza manna
  • 0.5 Łyżeczka Sok z cytryny
  • 500 g Mięso mielone z indyka
  • 1 sztuka Jajko
  • 400 ml Mleczko kokosowe
  • 0.5 Szklanka Bułka tarta
  • 1 łyżeczka Suszony majeranek
  • 2 ząbki Czosnek
  • 400 g Pomidory w puszce
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek obierz z łupin, a następnie przeciśnij go przez praskę.

  2. 2

    Pomidory z puszki przelej do miski, po czym zblenduj je na gładki krem.

  3. 3

    Do czystego naczynia dodaj zmielone mięso, jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, a następnie wszystkie składniki starannie wymieszaj i pozostaw na co najmniej 30 minut. 

  4. 4

    Z masy mięsnej formuj okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego. Możesz także przygotować większe kotlety, które umożliwiają dzieciom łatwiejsze zajadanie.

  5. 5

    Na talerz wysyp bułkę tartą, a następnie obtaczaj w niej pulpety z indyka.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, ułóż na niej klopsiki. Przygotowane kotleciki smaż z każdej strony do chwili zarumienienia, a następnie wlej na patelnię mleczko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Kiedy to nastąpi, dodaj również zblendowane pomidory i sok wyciśnięty z cytryny. Składniki starannie wymieszaj, a następnie przykryj patelnię pokrywką.

  7. 7

    Duś pulpety z indyka pod przykryciem przez 30 minut, a kiedy wskazany czas minie, danie będzie gotowe do serwowania na talerze.

     

    Pulpety w sosie pomidorowym smakują znakomicie podane z makaronem, ziemniaczkami lub ulubioną kaszą.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też