Delikatne pulpety z indyka w sosie pomidorowym — smak jak u babci
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to szybki i odżywczy pomysł na niezawodny obiad. Klopsiki to danie niezwykle proste w przygotowaniu. Pokochają je jednakowo młodsi, jak i starsi członkowie rodziny. Ten przysmak warto przyrządzić od razu w większej ilości. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym znakomicie smakują odgrzane następnego dnia, a niewątpliwym atutem jest również fakt, że te wyśmienite kotleciki można zamrozić, aby ten smakowity posiłek zawsze mieć pod ręką.
Składniki
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 2 łyżki Kasza manna
- 0.5 Łyżeczka Sok z cytryny
- 500 g Mięso mielone z indyka
- 1 sztuka Jajko
- 400 ml Mleczko kokosowe
- 0.5 Szklanka Bułka tarta
- 1 łyżeczka Suszony majeranek
- 2 ząbki Czosnek
- 400 g Pomidory w puszce
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Czosnek obierz z łupin, a następnie przeciśnij go przez praskę.
- 2
Pomidory z puszki przelej do miski, po czym zblenduj je na gładki krem.
- 3
Do czystego naczynia dodaj zmielone mięso, jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, a następnie wszystkie składniki starannie wymieszaj i pozostaw na co najmniej 30 minut.
- 4
Z masy mięsnej formuj okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego. Możesz także przygotować większe kotlety, które umożliwiają dzieciom łatwiejsze zajadanie.
- 5
Na talerz wysyp bułkę tartą, a następnie obtaczaj w niej pulpety z indyka.
- 6
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, ułóż na niej klopsiki. Przygotowane kotleciki smaż z każdej strony do chwili zarumienienia, a następnie wlej na patelnię mleczko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Kiedy to nastąpi, dodaj również zblendowane pomidory i sok wyciśnięty z cytryny. Składniki starannie wymieszaj, a następnie przykryj patelnię pokrywką.
- 7
Duś pulpety z indyka pod przykryciem przez 30 minut, a kiedy wskazany czas minie, danie będzie gotowe do serwowania na talerze.
Pulpety w sosie pomidorowym smakują znakomicie podane z makaronem, ziemniaczkami lub ulubioną kaszą.
Zobacz także:
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to obiad, który smakuje jak u babci. Kawałki mięsa mielonego otoczone pysznym sosem o wyrazistej barwie to propozycja, która znika z talerzy w mgnieniu oka.
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym — z jakimi dodatkami smakują najlepiej?
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym smakują rewelacyjnie nawet samodzielnie, jednak warto je serwować z ulubionymi dodatkami. Wśród najczęściej wybieranych należy wyróżnić kaszę pęczak oraz ziemniaki. Zachęcamy ponadto do uwzględniania porcji świeżych lub gotowanych warzyw. Jednym ze sprawdzonych zestawów obiadowych są pulpety z indyka podane z kawałkami ogórków kiszonych lub gotowaną fasolką szparagową. Dzięki takim dodatkom danie to stanie się nie tylko bardziej sycące, ale i bogatsze w witaminy oraz mikroelementy.
Zobacz także: Najlepszy przepis na kotlety mielone jak u babci
Od kiedy można podać dziecku pulpety w sosie pomidorowym?
Pulpety w sosie pomidorowym można serwować dzieciom już od 7. miesiąca życia. To wspaniałe urozmaicenie jadłospisu ciekawego świata maluszka. Mając na uwadze bezpieczeństwo pociechy, forma podania powinna być dopasowana do jej możliwości, w taki sposób, by nie stwarzała ryzyka zadławienia. Aby uniknąć niechcianego, wystarczy pokroić pulpety w sosie pomidorowym na mniejsze kawałki. Warto również pamiętać, że posiłki przyrządzone dla najmłodszych domowników nie powinny uwzględniać dodatku soli. Jeżeli jednak pozostali członkowie rodziny nie chcą rezygnować z ulubionego smaku, pulpety z indyka w sosie pomidorowym można doprawić bezpośrednio na swoim talerzu, bez obawy o uszczerbek na smaku dania.