Ciasto pszczółka — wypiek, który kochają wszystkie dzieci. Świetna alternatywa dla klasycznego tortu

Deser dla dzieci
Źródło: Shutterstock/ciciliana

Składniki

Ciasto pszczółka — masa

  • 3 opakowania Galaretka brzoskwiniowa
  • 1.33 puszka Brzoskwinie w syropie
  • herbatniki
  • 1 kg Ser biały
  • 0.33 Tabliczka Gorzka czekolada

Dodatkowo

  • Płatki migdałowe

Przygotowanie

  1. 1

    Blaszkę o wymiarach ok. 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  2. 2

    Spód foremki wyłóż herbatnikami, starając się pozostawiać jak najmniej wolnej przestrzeni.

  3. 3

    Do miski wsyp 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, a następnie wlej 400 ml gorącej wody. Roztwór starannie wymieszaj, a następnie pozostaw do wystudzenia.

  4. 4

    Twaróg umieść w misie miksera, wlej przestudzone galaretki i miksuj składniki do chwili połączenia.

  5. 5

    Masę serową wlej do tortownicy i wyrównaj jej powierzchnię za pomocą łyżki stołowej. Foremkę włóż do lodówki i schładzaj przez ok. 60 minut.

  6. 6

    Do miski wlej 200 ml gorącej wody i dodaj opakowanie galaretki brzoskwiniowej. Składniki starannie wymieszaj.

  7. 7

    Do kielicha blendera wlej galaretkę, dodaj 3 brzoskwinie z puszki oraz pół szklanki syropu z brzoskwiń. Mieszankę rozdrobnij i pozostaw do wystudzenia.

  8. 8

    Krem brzoskwiniowy wylej na stężałą masę serową i ponownie włóż ciasto do lodówki.

  9. 9

    W międzyczasie przygotuj brzoskwiniowe pszczółki. Kawałki owoców starannie osusz za pomocą ręcznika papierowego. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie przelej ją do woreczka strunowego. Natnij róg woreczka i ostrożnie wyciskaj czekoladę, tworząc równoległe pasy na brzoskwiniach. Pozostałą czekoladę wykorzystaj do przyklejenia płatków migdałowych, które utworzyć mają oczka pszczółek. Dodatkowo na każdym płatku zrób małą kropkę — źrenicę. Warto także wykorzystać większe płatki do stworzenia skrzydełek. 

  10. 10

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też