Ciasto pszczółka — wypiek, który kochają wszystkie dzieci. Świetna alternatywa dla klasycznego tortu
Ciasto pszczółka to niekwestionowany ulubieniec najmłodszych milusińskich. Dzieci kochają ten łakoć za atrakcyjną prezencję, która przykuwa uwagę i zachęca do skosztowania. Ciasto pszczółka to deser niebywale odświeżający, dzięki czemu cudownie sprawdzi się w letnie dni. Ta lekka, idealnie zbalansowana kombinacja galaretki brzoskwiniowej, kremowego serka i wyrazistej gorzkiej czekolady sprawi, że twoje podniebienie będzie szaleć z rozkoszy.
Składniki
Ciasto pszczółka — masa
- 3 opakowania Galaretka brzoskwiniowa
- 1.33 puszka Brzoskwinie w syropie
- herbatniki
- 1 kg Ser biały
- 0.33 Tabliczka Gorzka czekolada
Dodatkowo
- Płatki migdałowe
Przygotowanie
- 1
Blaszkę o wymiarach ok. 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Spód foremki wyłóż herbatnikami, starając się pozostawiać jak najmniej wolnej przestrzeni.
- 3
Do miski wsyp 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, a następnie wlej 400 ml gorącej wody. Roztwór starannie wymieszaj, a następnie pozostaw do wystudzenia.
- 4
Twaróg umieść w misie miksera, wlej przestudzone galaretki i miksuj składniki do chwili połączenia.
- 5
Masę serową wlej do tortownicy i wyrównaj jej powierzchnię za pomocą łyżki stołowej. Foremkę włóż do lodówki i schładzaj przez ok. 60 minut.
- 6
Do miski wlej 200 ml gorącej wody i dodaj opakowanie galaretki brzoskwiniowej. Składniki starannie wymieszaj.
- 7
Do kielicha blendera wlej galaretkę, dodaj 3 brzoskwinie z puszki oraz pół szklanki syropu z brzoskwiń. Mieszankę rozdrobnij i pozostaw do wystudzenia.
- 8
Krem brzoskwiniowy wylej na stężałą masę serową i ponownie włóż ciasto do lodówki.
- 9
W międzyczasie przygotuj brzoskwiniowe pszczółki. Kawałki owoców starannie osusz za pomocą ręcznika papierowego. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie przelej ją do woreczka strunowego. Natnij róg woreczka i ostrożnie wyciskaj czekoladę, tworząc równoległe pasy na brzoskwiniach. Pozostałą czekoladę wykorzystaj do przyklejenia płatków migdałowych, które utworzyć mają oczka pszczółek. Dodatkowo na każdym płatku zrób małą kropkę — źrenicę. Warto także wykorzystać większe płatki do stworzenia skrzydełek.
- 10
Brzoskwiniową pszczółkę połóż na każdym kawałku ciasta.
Ciasto pszczółka najlepiej smakuje schłodzone.
Zobacz także:
- Ciasto miodownik — odkryj tajemnice przygotowania tradycyjnego miodownika
- Snikers ciasto, któremu nie da się oprzeć. Tego smaku łatwo nie zapomnisz, a przepis na wykonanie deseru zachowasz na długo!
- Pulchne, miękkie i długo świeże ciasto drożdżowe z owocami z chrupiącą kruszonką. Na co dzień i od święta
Ciasto pszczółka wykonasz bez użycia piekarnika. To świetna wiadomość dla osób, które nie posiadają wspomnianego urządzenia AGD w swoim domu, jednak pragną rozwijać swoje umiejętności cukiernicze. Ciasto pszczółka sprawdzi się perfekcyjnie zarówno podczas bardziej, jak i tych mniej oficjalnych uroczystości. Prezentowany wypiek to także znakomita alternatywa dla konwencjonalnych tortów. Z pewnością w takiej odsłonie stanie się główną atrakcją podczas dziecięcych przyjęć.
Zobacz także: Ciasto ze słonecznikiem — kakaowy biszkopt wypełniony chrupiącym kremem. Tego połączenia musisz spróbować!
Jak przygotować ciasto pszczółka? Praktyczne wskazówki, które musisz znać
Ciasto pszczółka to smakowita i maksymalnie orzeźwiająca przekąska. Aby przygotować ten specjał, podążaj za naszymi wskazówkami. Po pierwsze wybierz foremkę o odpowiednim rozmiarze. Zbyt duża blaszka może wpłynąć negatywnie na prezencję deseru, natomiast zbyt mała — spowodować, że ciasto się wyleje. Spód ciasta pszczółka można wykonać z herbatników, ciasteczek owsianych lub biszkoptów. Kieruj się własnymi preferencjami smakowymi.
Przed przystąpieniem do przygotowań polecamy wyciągnąć twaróg z lodówki, aby po połączeniu z galaretką nie doszło do wytworzenia grudek w cieście. Nadzwyczaj istotne jest także schładzanie deseru. To warunek konieczny, aby wypiek zyskał pożądaną konsystencję.