Ciasto miodownik — odkryj tajemnice przygotowania tradycyjnego miodownika

Ciasto miodownik
Źródło: Shutterstock/Nataliya Arzamasova

Składniki

Ciasto miodownik — blaty miodowe

  • 200 g Masło
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól
  • 80 g Cukier puder
  • 60 g Miód
  • 3 sztuki Żółtko

Krem budyniowy

  • 200 g Masło
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy
  • 750 ml Mleko
  • 130 g Cukier

Krem kajmakowy

  • 250 g Serek mascarpone
  • 250 g masa kajmakowa
  • 280 g Śmietanka

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować masę budyniową, do rondelka wlej 600 ml mleka oraz cukier i połóż naczynie na palniku o maksymalnej mocy. W międzyczasie do szklanki lub miseczki wlej pozostałe mleko i dodaj proszki budyniowe. Starannie wymieszaj składniki. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór budyniowy do garnuszka i mieszaj krem do chwili powstania gęstej masy. 

  2. 2

    Budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej i pozostaw do wystudzenia.

  3. 3

    Masło w temperaturze pokojowej ubij za pomocą miksera na jasną i puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj porcje budyniu, cały czas mieszając. Krem schłódź w lodówce.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.

  5. 5

    Foremkę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  6. 6

    Aby przygotować kruche ciasto, wsyp do miski mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia, miód, sól, żółtka, cukier puder oraz roztopione i przestudzone masło. Składniki starannie wymieszaj, a gdy powstanie jednolite ciasto, podziel je na 3 równe części. Każdą porcję masy zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. 

  7. 7

    Przygotowaną blaszkę wypełnij schłodzonym ciastem i wstaw ją do piekarnika. Blat miodowy piecz przez 15 minut. W ten sam sposób przygotuj pozostałe 2 porcje ciasta.

  8. 8

    Do wysokiego naczynia wlej śmietankę kremówkę oraz dodaj krem kajmakowy i mascarpone. Składniki miksuj do chwili powstania jednolitego kremu. 

  9. 9

    W foremce z wysokimi rantami złóż ciasto w kolejności: ciasto miodowe, krem budyniowy, ciasto miodowe, krem kajmakowy, ciasto miodowe. Aby urozmaicić prezencję wypieku, pozostaw odrobinę kremu kajmakowego w celu udekorowania także wierzchu ciasta.

  10. 10

    Ciasto miodowe przed podaniem schładzaj w lodówce przez co najmniej 12 godzin, aby wszystkie warstwy się połączyły i zyskały pożądaną konsystencję. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też