Pulchne, miękkie i długo świeże ciasto drożdżowe z owocami z chrupiącą kruszonką. Na co dzień i od święta

Ciasto drożdżowe z owocami
Źródło: Shutterstock/Shaiith

Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe z owocami

  • 3 sztuki Jajko
  • 100 g Cukier
  • 250 ml Mleko
  • 3 garście Wiśnie
  • 900 g Mąka pszenna
  • 40 g Drożdże
  • 80 g Maslo

Składniki na kruszonkę do ciasta drożdżowego z owocami

  • 30 g Maslo
  • 30 g Cukier
  • 60 g Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowania ciasta drożdżowego z owocami możemy zacząć od zrobienia kruszonki. Po jej przygotowaniu możemy ją schować do lodówki, gdzie zaczeka do momentu, kiedy będzie potrzebna do posypania ciasta przed wstawieniem do piekarnika.

  2. 2

    Masło na kruszonkę powinno być miękkie. Dodajemy do niego cukier i wyrabiamy palcami. Kolejnym krokiem jest dodanie porcji mąki i ponowne wyrobienie. Zamiast z rąk można także skorzystać z pomocy robota kuchennego.

  3. 3

    Czas zabrać się za robienie właściwego ciasta drożdżowego z owocami. Zaczynamy od zalania drożdży w misce ciepłym mlekiem. Do mieszaniny dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, delikatnie łączymy składniki i odstawiamy na mniej więcej kwadrans.

  4. 4

    W misce umieszczamy cukier i jajka i miksujemy obydwa składniki póki nie powstanie kremowa, aksamitna masa.

  5. 5

    Kolejny krok to dodanie do kremu jajeczno-cukrowego połowy objętości mąki przewidzianej w przepisie, czyli 450 gram.

  6. 6

    Na patelni rozpuszczamy masło i pozwalamy mu przestygnąć – będzie potrzebne w kolejnym kroku.

  7. 7

    Do miski dodajemy także rozczyn drożdżowy z dodatkami. Wszystkie składniki mieszamy z wyczuciem drewnianą łyżką. Kiedy masa będzie mniej więcej miała jednolitą konsystencję, dodajemy powoli rozpuszczone masło. Mieszamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny – koniecznie pod przykryciem i w ciepłym miejscu.

  8. 8

    Po upłynięciu tego czasu ciasto powinno wyrosnąć. Uderzamy w nie dłonią i dodajemy kolejną porcję - 450 g mąki, znowu wyrabiając ciasto.

  9. 9

    Formę smarujemy masłem po czym wypełniamy ciastem drożdżowym. Ważne, żeby poziom masy drożdżowej nie był wyższy niż 1/3 głębokości blachy. Na ciasto układamy owoce (w przepisie są wiśnie, ale mogą być maliny, morele, jagody).

  10. 10

    Ostatnią warstwą jest kruszonka – rozdrabniamy ją w palcach i posypujemy równomiernie owoce.

  11. 11

    Tak przygotowaną blaszkę z ciastem drożdżowym z owocami odstawiamy jeszcze na pół godziny, żeby „odpoczęło”.

  12. 12

    Po trzydziestu minutach wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy środek ciasta nie jest przypadkiem surowy.

  13. 13

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też