Pulchne, miękkie i długo świeże ciasto drożdżowe z owocami z chrupiącą kruszonką. Na co dzień i od święta
Ciasto drożdżowe z owocami to klasyczny, przepyszny, kojarzący się z ciepłem domowym i spokojnym dzieciństwem wypiek. Dom pachnący aromatem unoszącym się z piekarnika, niedzielny obiad zwieńczony takim właśnie ciastem – kto nie ma takich wspomnień. Drożdżowe ciasto to podwieczorek marzeń – przeczytaj jak zrobić wersję z owocami.
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe z owocami
- 3 sztuki Jajko
- 100 g Cukier
- 250 ml Mleko
- 3 garście Wiśnie
- 900 g Mąka pszenna
- 40 g Drożdże
- 80 g Maslo
Składniki na kruszonkę do ciasta drożdżowego z owocami
- 30 g Maslo
- 30 g Cukier
- 60 g Mąka pszenna
Przygotowanie
- 1
Przygotowania ciasta drożdżowego z owocami możemy zacząć od zrobienia kruszonki. Po jej przygotowaniu możemy ją schować do lodówki, gdzie zaczeka do momentu, kiedy będzie potrzebna do posypania ciasta przed wstawieniem do piekarnika.
- 2
Masło na kruszonkę powinno być miękkie. Dodajemy do niego cukier i wyrabiamy palcami. Kolejnym krokiem jest dodanie porcji mąki i ponowne wyrobienie. Zamiast z rąk można także skorzystać z pomocy robota kuchennego.
- 3
Czas zabrać się za robienie właściwego ciasta drożdżowego z owocami. Zaczynamy od zalania drożdży w misce ciepłym mlekiem. Do mieszaniny dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, delikatnie łączymy składniki i odstawiamy na mniej więcej kwadrans.
- 4
W misce umieszczamy cukier i jajka i miksujemy obydwa składniki póki nie powstanie kremowa, aksamitna masa.
- 5
Kolejny krok to dodanie do kremu jajeczno-cukrowego połowy objętości mąki przewidzianej w przepisie, czyli 450 gram.
- 6
Na patelni rozpuszczamy masło i pozwalamy mu przestygnąć – będzie potrzebne w kolejnym kroku.
- 7
Do miski dodajemy także rozczyn drożdżowy z dodatkami. Wszystkie składniki mieszamy z wyczuciem drewnianą łyżką. Kiedy masa będzie mniej więcej miała jednolitą konsystencję, dodajemy powoli rozpuszczone masło. Mieszamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny – koniecznie pod przykryciem i w ciepłym miejscu.
- 8
Po upłynięciu tego czasu ciasto powinno wyrosnąć. Uderzamy w nie dłonią i dodajemy kolejną porcję - 450 g mąki, znowu wyrabiając ciasto.
- 9
Formę smarujemy masłem po czym wypełniamy ciastem drożdżowym. Ważne, żeby poziom masy drożdżowej nie był wyższy niż 1/3 głębokości blachy. Na ciasto układamy owoce (w przepisie są wiśnie, ale mogą być maliny, morele, jagody).
- 10
Ostatnią warstwą jest kruszonka – rozdrabniamy ją w palcach i posypujemy równomiernie owoce.
- 11
Tak przygotowaną blaszkę z ciastem drożdżowym z owocami odstawiamy jeszcze na pół godziny, żeby „odpoczęło”.
- 12
Po trzydziestu minutach wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy środek ciasta nie jest przypadkiem surowy.
- 13
Jak zachować świeżość tego wybornego wypieku na dłużej? Kiedy będzie już zimne, należy je owinąć w folię aluminiową.
Przeczytaj także:
Doskonałe o każdej porze roku, bo do upieczenia ze świeżymi lub mrożonymi owocami, idealne z kawą, herbatą, kakao czy kompotem. Ciasto drożdżowe z owocami to kwintesencja domowego podwieczorku i deser, który trafi uniwersalnie w potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego i pysznego.
Jakie jest ciasto drożdżowe z owocami?
Idealne ciasto drożdżowe z owocami ma wszystkie cechy wypieków, które sprawiają, że ten rodzaj deseru jest bardzo lubiany. Ciasto jest wilgotne, puszyste, ma warstwę mokrych i kwaskowatych owoców, a na samej górze wypieku znajduje się fenomenalna, słodka i chrupiąca kruszonka. Takie połączenie smaków i tekstur sprawia, że tego rodzaju wypiek staje się prawdziwym niebem w gębie.
Na dodatek doskonale upieczone ciasto drożdżowe z owocami to deser, który wspaniale i aromatycznie pachnie, a także wygląda wyjątkowo apetycznie.
Na jakie okazje piec ciasto drożdżowe z owocami?
A czy naprawdę musi być jakaś specjalna okazja, żeby przygotować blachę ciasta drożdżowego? Postulujemy, żeby przywrócić na dobre ideę podwieczorków – popołudniowego deseru jedzonego po obiedzie do herbaty lub kawy (polecamy przepis na Marocchino). Ciasto drożdżowe z owocami może zostać honorowym ambasadorem tego posiłku. Blaszka ciasta stojąca na stole w kuchni może być w tygodniu, a jego wykonanie może stać się weekendowym rytuałem i częścią sobotnich i niedzielnych obiadów w rodzinnym gronie.
Ciasto drożdżowe z owocami poleca się także w sezonie letnim, kiedy tydzień po tygodniu pojawia się wysyp kolejnych owoców. Przygotowanie tego wypieku będzie miłym gestem jeśli spodziewamy się wizyty znajomych czy szykujemy jedzenie na piknik ze znajomymi.