Tarta z warzywami, jakiej jeszcze nie jadłeś
Tarta warzywna to idealne danie obiadowe, ale nie tylko, bo tarta z warzywami doskonale sprawdzi się także w roli przekąski i drugiego śniadania. Dzieje się tak, gdyż tarta warzywna smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zobacz, jak przygotować tartę z warzywami.
Składniki
Kruche ciasto:
- 200 g Mąka pszenna
- 80 g Zimne masło
- 20 g Smalec
- 1 Szczypta Sól
- 2 sztuki Żółtko
Nadzienie:
- 100 g Szpinak młody
- 10 sztuk Pomidory koktajlowe
- 5 Brokuły
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 2 łyżki olej
- 4 sztuki Jajko
- 300 g Ricotta
- 100 ml Śmietana 18%
- 1 Szczypta Kurkuma
- 1 Szczypta Sól
- 2 Szczypty Pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka Bułka tarta
- 1 łyżka Masło
Przygotowanie
- 1
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka oraz sól. Masło i smalec pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników i sprawnie zagnieć ciasto.
- 2
Okrągłą foremkę do pieczenia tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż foremkę przygotowanym ciastem. Staraj się, aby dno i boki miały podobną grubość. Całość wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia warzywnego.
- 3
Warzywa umyj i obierz ze skórki. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, brokuła podziel na małe różyczki, pomidorki przekrój wzdłuż, oderwij łodygi od listków szpinaku.
- 4
Na patelnię wlej olej. Podsmaż cebulę, dodaj czosnek, brokuła i smaż przez 3 minuty, następnie dodaj liście szpinaku, dopraw solą oraz pieprzem i duś do czasu, aż płyn ze szpinaku wyparuje. Wystudź.
- 5
Ricottę przełóż do miseczki, dodaj jajka, śmietanę oraz przyprawy i starannie wymieszaj. Przygotowany płyn wlej do zimnego farszu, wymieszaj.
- 6
Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, wlej warzywne nadzienie, górę udekoruj pomidorkami.
- 7
Tartę warzywną piecz przez 45 minut. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym.
Zobacz także:
Jak zrobić sos czosnkowy do tarty warzywnej?
Domowy sos czosnkowy idealnie pasuje do warzywnej tarty na kruchym spodzie. Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Do miseczki wlej 100 ml śmietany 18%, dodaj 100 ml majonezu dobrej jakości. Obierz 4 ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i dodaj do miseczki. Posiekaj kilka gałązek koperku, dodaj do pozostałych składników. Sos dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i gotowe. Sos przechowuj w lodówce.
Jakie warzywa dodać do tarty?
Do wytrawnej, warzywnej tarty można dodać takie warzywa jak: brokuła, cukinię, pomidorki koktajlowe, paprykę, szpinak, fasolkę, zielony groszek, szparagi, czosnek. Warzywa jak: marchewka, dynia, ziemniaki oraz buraki także sprawdzą się w tej roli, ale wymagają dłuższej obróbki wstępnej, gdyż są warzywami twardymi. Warzywa należy pokroić w cienkie plasterki lub małą kostkę i podsmażyć na maśle, aż staną się miękkie.
Złote zasady pieczenia ciasta na tartę
Ciasto na tartę powinno być delikatne i kruche, aby takie było, musisz trzymać się poniższych zasad przygotowania. Po pierwsze masło i smalec musi być zimny. Nie pomijaj smalcu, bo to on nadaje kruchość ciasta, a masła nie wymieniaj na margarynę. Nie wygniataj ciasta wystarczy, że składniki się połączą. Ciasto należy schłodzić, najlepiej wyłożyć ciastem formę i wstawić ją do lodówki.