Paszteciki z grzybami — smakołyk nie tylko na święta. Przygotujesz je z pieczarkami lub grzybami leśnymi
Paszteciki z grzybami to receptura, która w ostatnich latach skutecznie wypiera ze sceny kulinarnej tradycyjne krokiety. Lekkie i puszyste bułeczki wypełnione aromatycznym farszem to propozycja, której najzwyczajniej nie można się oprzeć. Tym bardziej cieszy fakt, że ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Zapomnij o długotrwałym smażeniu i panierowaniu krokietów — zamiast nich skuś się na znakomite paszteciki z grzybami.
Składniki
Paszteciki z grzybami — ciasto
- 2 sztuki Żółtko
- 250 g Mąka pszenna
- 20 g Drożdże
- 1 łyżeczka Cukier
- 1 sztuka Jajko
- 2 łyżki Śmietana
- 70 g Masło
Farsz pieczarkowy
- 2 sztuki Cebula
- 400 g Pieczarki
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Aby przygotować farsz, pieczarki starannie umyj i pokrój w plastry.
- 3
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
- 4
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj cebulę i smaż składniki do chwili zarumienienia.
- 5
Na patelnię dodaj pieczarki i smaż je do chwili odparowania całej wody. Następnie dopraw farsz solą i czarnym pieprzem mielonym.
- 6
Farsz pozostaw do wystudzenia.
- 7
Aby przygotować ciasto, w misie miksera umieść żółtka, masło, śmietanę, cukier, mąkę pszenną oraz drożdże. Składniki zagniataj do chwili utworzenia miękkiej i elastycznej masy.
- 8
Ciasto na paszteciki z grzybami rozwałkuj na płat o grubości ok. 0,5 cm i przekrój je na połowę. Każda porcja masy powinna mieć wymiary ok. 30 × 10 cm.
- 9
Na każdą porcję ciasta nałóż farsz z grzybów i zawiń je wzdłuż dłuższego boku w rulon.
- 10
Tak przygotowane ciasto pokrój w plastry o grubości ok. 5 cm.
- 11
Paszteciki z grzybami przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
- 12
Paszteciki z grzybami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 20 minut.
- 13
Wyciągnij foremkę z piekarnika i pozostaw bułeczki do wystudzenia.
Paszteciki z grzybami smakują obłędnie podane z barszczem czerwonym.
Zobacz także:
Paszteciki z grzybami to doskonały sposób na wykorzystanie darów lasu, których pod dostatkiem mamy szczególnie jesienią. Proponowana receptura jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, co nie zmienia faktu, że nawet zaawansowani kucharze chętnie po nią sięgają. Zachęcamy, aby w kuchni stale eksperymentować, wykorzystując różne gatunki grzybów, dodając ulubione przyprawy i dodatki. Dzięki temu stworzysz unikalne smaki, które przypadną do gustu każdemu z domowników oraz zgromadzonym gościom, a jednocześnie zaprezentujesz swoją kreatywność i dryg do gotowania.
Jak przygotować paszteciki z grzybami? Praktyczne wskazówki, które warto znać
Przygotowanie pasztecików z grzybami należy rozpocząć od usmażenia farszu. Składa się on z pieczarek oraz cebuli, usmażonych na oleju na złocisty kolor. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykonać paszteciki grzybami leśnymi. Warto pamiętać o tym, że wybrany gatunek nie ma znaczenia. Świetnie sprawdzą się rydze, borowiki, jak i podgrzybki. Jeżeli planujesz wykonać ten specjał na święta, rekomendujemy dodać także niewielką ilość kiszonej kapusty.
Zobacz także: Zalewajka z grzybami — tradycyjna zupa na bazie zakwasu żytniego. Przygotujesz ją w 30 minut
Następnym etapem przyrządzania tego specjału jest zagniecenie ciasta drożdżowego. Czynność tę można wykonać ręcznie lub nieco ułatwić sobie zadanie i wykorzystać do tego celu robota kuchennego. Pamiętaj, że nie warto się spieszyć. Paszteciki z grzybami smakują najlepiej, gdy masa zagniatana jest przez co najmniej 15 minut. Po rozwałkowaniu ciasta wystarczy już tylko zawinąć je z farszem, a po upieczeniu obłędne paszteciki z grzybami są gotowe do zajadania.