Zalewajka z grzybami — tradycyjna zupa na bazie zakwasu żytniego. Przygotujesz ją w 30 minut

Zalewajka z grzybami
Źródło: Shutterstock/Natalia Hanin

Składniki

Zalewajka z grzybami

  • 3 łyżki Śmietana 18%
  • 700 ml Zakwas na żur z butelki
  • 2 łyżeczki Majeranek
  • 300 g Grzyby świeże
  • 6 sztuk Ziemniaki
  • 9 szklanek Woda
  • 4 ziarna Ziele angielskie
  • 2 łyżki Sól
  • 200 g Boczek wędzony
  • 1 sztuka Cebula suszona mielona
  • 2 ząbki Czosnek
  • Sól
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby oczyść wilgotną ściereczką, opłucz, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. 

  2. 2

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin. Cebulę przekrój na połowę.

  3. 3

    Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i umieść w garnku. Następnie dodaj wodę, pokrojone grzyby, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.

  4. 4

    Naczynie z zupą postaw na palniku o maksymalnej mocy i zagotuj, a gdy wywar zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika na minimalną i kontynuuj gotowanie zupy pod przykryciem — tym razem przez ok. 20 minut.

  5. 5

    Z zalewajki z grzybami wyciągnij cebulę.

  6. 6

    Do garnka dodaj następnie żur, śmietanę, majeranek oraz czosnek. Ponownie doprowadź zupę do wrzenia. 

  7. 7

    Zalewajkę z grzybami dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  8. 8

    Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę i podsmażaj na rozgrzanej patelni do chwili otrzymania rumianych skwarków. Do boczku warto wkroić także kawałki swojskiej kiełbasy.

     

    Zalewajka z grzybami smakuje obłędnie podana ze skwarkami i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też