Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem — przygotuj wyśmienitą tartę i odczaruj szpinak w swojej kuchni
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to przepis, który cieszy się niemałą popularnością. Chrupiący, kruchy spód połączony z kremowym nadzieniem tworzy doskonały kontrast struktur, który sprawia, że kubki smakowe wręcz szaleją z zachwytu. Aby przygotować przepyszną tartę z ciasta francuskiego, nie trzeba być kulinarnym ekspertem. Nawet początkujący miłośnicy gotowania bez trudu poradzą sobie z tym wyzwaniem, szczególnie jeśli towarzyszy im dobry humor i chęć do eksperymentowania w kuchni.
Składniki
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- 50 ml Olej rzepakowy
- 300 g Ciasto francuskie
- 200 g Śmietanka 30%
- 150 Ser feta
- 10 g Czosnek
- 2 sztuki Jajko
- Pieprz czarny mielony
- 450 g Mrożony szpinak w liściach
- Sól
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.
- 2
Foremkę na tartę wypełnij równomiernie ciastem francuskim, a następnie nakłuj spód widelcem. Blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz wypiek przez 20 minut.
- 3
Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.
- 4
Szpinak rozmroź.
- 5
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie właściwą temperaturę, dodaj pokrojony wcześniej czosnek oraz rozmrożony szpinak i smaż wskazane składniki do chwili odparowania wody.
- 6
Masę szpinakową dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym, a następnie ściągnij patelnię z kuchenki i pozostaw farsz do przestudzenia.
- 7
W miseczce rozbełtaj jajka z dodatkiem śmietanki.
- 8
Do masy serowej dodaj ser feta i starannie wymieszaj wszystkie składniki.
- 9
Na upieczone ciasto francuskie wyłóż masę szpinakową, a następnie polej ją mieszanką jajeczną.
- 10
Tartę z ciasta francuskiego włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ją przez ok. 20 minut.
Tarta z ciasta francuskiego smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Rekomendujemy serwować ją z lekką sałatką z dodatkiem sosu winegret.
Zobacz także:
Tarta z ciasta francuskiego to pomysł na elegancki obiad lub wykwintną przystawkę. Wypiek ten prezentuje się obłędnie, co sprawia, że zajadanie go staje się jeszcze większą przyjemnością. Charakteryzowany specjał to także smakowity pomysł na wprowadzenie do jadłospisu cennego warzywa liściastego, jakim jest szpinak. To zielone dobrodziejstwo natury przez wiele osób uważane jest za niesmaczne, jednak jego odpowiednie przyrządzenie może całkowicie odmienić dawne skojarzenia i zbędne uprzedzenia.
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem — jak ją przygotować? Praktyczne porady i wskazówki, które musisz znać
Wykonanie tarty z ciasta francuskiego jest łatwe, a jednocześnie niezwykle satysfakcjonujące. Na początku należy przygotować spód wypieku. Aby pozostał on chrupiący, proponujemy, aby zapiec go w piekarniku przed dodaniem farszu. W międzyczasie przyrządzić należy nadzienie szpinakowe. Wyróżnia je niezwykle intensywny smak, za sprawą dodatku sera feta oraz czosnku, czyli idealnych kompanów wspomnianego warzywa liściastego. Nie można zapomnieć także o mieszance śmietanowo-jajecznej, która powoduje, że tarta z ciasta francuskiego wychodzie rozkosznie kremowa i delikatna.
Zobacz także: Czarująca smakiem i wyglądem tarta z mascarpone i owocami. Przepis uratuje cię z niejednej opresji
Jak urozmaicić podstawowy przepis na tartę z ciasta francuskiego ze szpinakiem?
Możesz także pokusić się o dodanie swoich ulubionych komponentów. Szczególnie polecamy, żeby na liście wykorzystywanych składników uwzględnić podsmażone kawałki kurczaka oraz suszonych pomidorów. Serwując charakteryzowany specjał, nie zapomnij o dodatku świeżych warzyw. Lekka sałatka z dodatkiem sosu winegret sprawi, że pozostaniesz syty na wiele godzin.