Czarująca smakiem i wyglądem tarta z mascarpone i owocami. Przepis uratuje cię z niejednej opresji
Tarta z mascarpone i owocami to rewelacyjny deser, który uświetni każdą okazję. Smak wypieku oczaruje kubki smakowe każdego łasucha, a o przepis zapyta cię nawet teściowa. Jeśli nie masz pomysłu na efektowny i wykwintny, a jednocześnie szybki w przygotowaniu smakołyk, z pomocą przychodzi tarta z mascarpone i owocami. Jej przygotowanie sprawi ci sporo radości, a znikające z talerzy kawałki ciasta utwierdzą w przekonaniu, że proste receptury wcale nie muszą być nudne ani monotonne.
Składniki
Tarta z mascarpone i owocami
- 5 łyżek Cukier puder
- 150 g Zimne masło
- 160 g Mąka pszenna
- 1 Szczypta Sól
- 250 g Serek mascarpone
- 200 g Śmietanka 36%
- 1.5 szklanki owoce sezonowe
- 2 łyżki Zimna woda
Przygotowanie
- 1
Przygotuj duże naczynie i dodaj do niego kolejno: mąkę pszenną, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, 3 łyżki cukru pudru, odrobinę soli oraz zimną wodę. Wszystkie wyszczególnione składniki zacznij zagniatać rękami, aż do momentu połączenia składników. Ciasto utocz w kulę, następnie owiń kawałkiem folii spożywczej i włóż do lodówki na ok. 60 minut.
- 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 3
Po upływie zegarowej godziny wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie wylep nim formę do tarty — zarówno dno, jak i boki. Zaraz potem nakłuj placek, odciskając ząbki widelca.
- 4
Spód tarty umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 25 minut.
- 5
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarniki i pozostaw do wystudzenia.
- 6
W międzyczasie przystąp do szykowania kremu z serka mascarpone. Do większego naczynia dodaj 2 łyżki cukru pudru oraz śmietanę 36%. Całość ubijaj mikserem, a kiedy komponenty utworzą charakterystyczną masę, dodaj do niej serek mascarpone. Całość mieszaj mikserem, odliczając ok. 3 minuty. Po tym czasie składniki powinny dokładnie się połączyć.
- 7
Utworzony krem przełóż na przestudzony spód tarty i rozprowadź go starannie po całej powierzchni ciasta.
- 8
Na koniec wypiek udekoruj świeżymi owocami sezonowymi. Podpowiadamy, że do tego zadania idealnie sprawdzą się kawałki truskawek, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, a nawet czerwone poziomki.
Tartę z mascarpone i owoce umieść w lodówce i pozostaw w chłodzie aż do serwowania ciasta. Rekomendowany czas chłodzenia deseru wynosi minimum 60 minut.
Zobacz także:
Tarta to wypiek, który narodził się we Francji. Kraj ten jest kolebką wielu cukierniczych perełek, które pokochał już cały świat. Nie inaczej stało się z kruchym ciastem wypełnionym po brzegi smakowitymi dodatkami. Dziś pragniemy przedstawić wam nieco bliżej przepis na rewelacyjną tartę z serkiem mascarpone i owocami sezonowymi. Kruchy spód rozkosznie łączy się z kremowym wnętrzem, a słodycz owoców czyni deser niezapomnianym doznaniem smakowym. Jeśli tak jak my jesteś łasuchem i nie wyobrażasz sobie wolnego dnia bez przygotowania domowego wypieku, koniecznie skuś się na przyrządzenie charakteryzowanego rarytasu. Ostrzegamy — smak tarty z mascarpone może śnić się po nocach.
Zobacz także: Wyśmienita tarta z malinami, idealna na wyjątkowe okazje. Przepis jest bardzo prosty
Tarta z mascarpone i owocami — przepis i garść porad
Tarta z mascarpone i owocami nigdy nie leży długo na stole, dlatego warto się pospieszyć, by załapać się na chociaż jeden kawałek specjału. Fakt ten dziwić nie może, wszak ciasto zachwyca swoim wyglądem, zachęcając zebranych do prędkiego skosztowania.
Po przygotowaniu łakocia należy pamiętać o tym, że tarta z mascarpone i sezonowymi owocami musi zostać właściwie schłodzona. Po wyłożeniu kremu i ozdobieniu wypieku wybranymi owocami należy umieścić tartę w lodówce. Minimalny czas chłodzenia wynosi zegarową godzinę. Polecamy jednak pozostawić rarytas w chłodzie do momentu serwowania.
Tartę z mascarpone można dodatkowo polać syropem klonowym. Ten dodatek wyniesie deser na jeszcze wyższy poziom rozkoszy.