Czarująca smakiem i wyglądem tarta z mascarpone i owocami. Przepis uratuje cię z niejednej opresji

Tarta z mascarpone i owocami
Źródło: Shutterstock/Juliya_Ka

Składniki

Tarta z mascarpone i owocami

  • 5 łyżek Cukier puder
  • 150 g Zimne masło
  • 160 g Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól
  • 250 g Serek mascarpone
  • 200 g Śmietanka 36%
  • 1.5 szklanki owoce sezonowe
  • 2 łyżki Zimna woda

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj duże naczynie i dodaj do niego kolejno: mąkę pszenną, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, 3 łyżki cukru pudru, odrobinę soli oraz zimną wodę. Wszystkie wyszczególnione składniki zacznij zagniatać rękami, aż do momentu połączenia składników. Ciasto utocz w kulę, następnie owiń kawałkiem folii spożywczej i włóż do lodówki na ok. 60 minut.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Po upływie zegarowej godziny wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie wylep nim formę do tarty — zarówno dno, jak i boki. Zaraz potem nakłuj placek, odciskając ząbki widelca.

  4. 4

    Spód tarty umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 25 minut.

  5. 5

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarniki i pozostaw do wystudzenia. 

  6. 6

    W międzyczasie przystąp do szykowania kremu z serka mascarpone. Do większego naczynia dodaj 2 łyżki cukru pudru oraz śmietanę 36%. Całość ubijaj mikserem, a kiedy komponenty utworzą charakterystyczną masę, dodaj do niej serek mascarpone. Całość mieszaj mikserem, odliczając ok. 3 minuty. Po tym czasie składniki powinny dokładnie się połączyć.

  7. 7

    Utworzony krem przełóż na  przestudzony spód tarty i rozprowadź go starannie po całej powierzchni ciasta.

  8. 8

    Na koniec wypiek udekoruj świeżymi owocami sezonowymi. Podpowiadamy, że do tego zadania idealnie sprawdzą się kawałki truskawek, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, a nawet czerwone poziomki. 

     

    Tartę z mascarpone i owoce umieść w lodówce i pozostaw w chłodzie aż do serwowania ciasta. Rekomendowany czas chłodzenia deseru wynosi minimum 60 minut.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też