Skosztowanie najróżniejszych dań i przysmaków kuchni gruzińskiej jest na wysokiej pozycji na liście rzeczy do zrobienia u wielu turystów, którzy zamierzają odwiedzić ten kraj. Słynie ona bowiem z potraw bardzo aromatycznych, przygotowywanych ze świeżych składników, urozmaiconych licznymi przyprawami. Kuchnia gruzińska charakteryzuje się bogactwem smaków, który potrafi przekonać do siebie prawie każdego. Dla samych Gruzinów jedzenie jest bardzo ważne, jego wysoka jakość i celebrowanie wspólnych posiłków.
Czym się charakteryzuje kuchnia gruzińska?
Kuchnię gruzińską przede wszystkim charakteryzuje i wyróżnia aromatyczność dań, stosowanie licznych przypraw i ziół, ich bogactwo smaku, umiejętne balansowanie pomiędzy pikantnością i łagodnością. Stawia się nacisk na świeże produkty, warzywa, owoce i mięso dobrej jakości. Wśród najczęściej wykorzystywanych przypraw znajdują się: kolendra, papryka (ostra i słodka), rozmaryn, tymianek, mięta, cząber, bazylia, liście laurowe, cynamon, estragon. Często do dań dodaje się świeże zioła: liście kolendry, szczypiorek, pietruszkę, koperek. Nie brakuje też czosnku i cebuli. Jedną z bardziej charakterystycznych cech kuchni gruzińskiej jest też dodawanie do potraw różnych rodzajów orzechów, zazwyczaj orzechów włoskich, ale też laskowych lub migdałów. Co jeszcze jest charakterystyczne dla kuchni gruzińskiej? To częste wykorzystywanie w wielu potrawach mięsa (głównie drób, baranina, wołowina) oraz różnego rodzaju produkowanych lokalnie serów, które zachwycają swoim smakiem.
Dania charakterystyczne dla kuchni gruzińskiej
Wśród najbardziej znanych dań kuchni gruzińskiej wymienić można chinkali, czyli rodzaj pierogów w kształcie sakiewek. Nadziewane są one zazwyczaj bardzo aromatycznym bulionem i farszem z mięsa wołowego lub wieprzowego. Rodzaj wykorzystywanego mięsa często różni się w zależności od regionu. Inną popularną potrawą jest charczo, czyli bardzo gęsta zupa gulaszowa, w której obok mięsa pojawia się zazwyczaj ryż i duża ilość przypraw. Również charakterystyczne dla kuchni gruzińskiej jest lobio, czyli danie mające za główny składnik czerwoną fasolę. Występuje w różnych wariantach — niekiedy jako prawie gulasz, niekiedy jako lekka fasolowa zupa, zawsze z dodatkiem wielu ziół i przypraw. Charakterystyczne danie to też szaszłyk, w Gruzji nazywany zazwyczaj mcwadi, czyli kawałki mięsa nadziewane na metalowe pręty i pieczone na grillu. Podaje się je zazwyczaj z pieczywem i świeżymi warzywami. Szkmeruli to danie z kurczaka podawanego w aromatycznym sosie czosnkowym. Charakterystyczne dla kuchni gruzińskiej jest też częste stosowanie bakłażana, jak np. w daniu o nazwie badridżani nigwzit, czyli jest to bakłażan faszerowany pastą z orzechów włoskich.
Czym się charakteryzuje kuchnia gruzińska — wypieki
W kuchni charakterystycznej dla Gruzji znaleźć można wiele różnych przekąsek, wśród których do najpopularniejszych należą właśnie wypieki. Sztandarowym przykładem jest chaczapuri imeruli, czyli okrągły wytrawny placek drożdżowy z nadzieniem z tłustego białego sera. Istnieje też kilka wariantów regionalnych tego przysmaku, które różnić mogą się kształtem, nadzieniem lub sposobem przygotowania. Należą do nich m.in.:
- chaczapuri adżaruli – placek w kształcie łódki z serem na wierzchu i jajkiem sadzonym, pochodzący z Adżarii;
- chaczapuri megruli – placek z nadzieniem z salguni, czyli młodym serem podpuszkowym, pochodzący z regionu Megreli;
- chaczapuri raczuli, czyli lobiani – placek z nadzieniem z fasoli zamiast sera, pochodzący z regionu Raczy;
- chaczapuri swanuri, czyli kubdari – placek z nadzieniem z przyprawionego mięsa mielonego zamiast sera, pochodzący ze Swanetii.