Artykuly

Leczo

Co dodawać do leczo? Oryginalne węgierskie to tylko 3 składniki!

Leczo to węgierskie danie, które od lat cieszy się ogromną popularnością również w naszym kraju. Oryginalnie leczo składa się tylko z trzech składników oraz przypraw. Chcąc ubogacić potrawę, często dodajemy do niej dodatkowe produkty, takie jak pieczarki lub cukinia, ale mają one niewiele wspólnego z tradycyjną węgierską strawą. Podpowiadamy, co powinno zawierać leczo, by smakowało prawdziwie po węgiersku.
REKLAMA
Dieta na upały

Co jeść w upalne dni, a czego unikać? Najważniejsze zasady

To, co jemy w upały, ma znaczenie zarówno dla naszego zdrowia, jak i samopoczucia. Trzeba pilnować, by przede wszystkim spożywać produkty nawadniające organizm, żeby nie dopuścić do odwodnienia. Lepiej unikać natomiast ostrych potraw, które przyczyniają się do zwiększenia potliwości. Oto, co najlepiej jeść, a co wyeliminować z diety podczas lata, a zwłaszcza w najbardziej upalne dni.
tapioka

Tapioka – czym jest, jak stosować ją w kuchni i gdzie kupić?

Tapioka to dość tajemnicza nazwa produktu skrobiowego, który otrzymuje się z bulwy manioku. Ze względu na swoją konsystencję, neutralny smak i właściwości pęcznienia pod wpływem wody, idealnie nadaje się do zagęszczania sosów i zup, a także jako dodatek deserów. Chętnie sięgają po nią alergicy oraz osoby unikające glutenu, ponieważ tapioka go nie zawiera.
etykiety na słoikach

Jak umieścić na słoikach własnoręcznie zrobione etykiety?

Samodzielnie zrobione etykiety na słoiki z przetworami są bardzo urocze i sprawiają, że weki wyglądają jeszcze bardziej tradycyjnie i unikatowo. O ile narysowanie i wycięcie etykiet z papieru nie jest kłopotliwe, o tyle umieszczenie ich na słoikach może nie być łatwe, zwłaszcza jeśli nie mamy specjalnego kleju. Jest jednak świetny patent, który pozwala na naklejenie etykiet na słoiki bez użycia kleju. Doskonałym zamiennikiem kleju jest... ciepłe mleko!
czyszczenie piekarnika sodą i solą

Trik na szybkie wyczyszczenie blachy z piekarnika. Bez szorowania

Zastanawiasz się, jak wyczyścić blachę z piekarnika, by się przy tym specjalnie nie namęczyć? Otóż istnieje doskonały domowy sposób na to, by z łatwością przywrócić blasze dawną świetność, i to bez użycia żrącej, nieekologicznej chemii. Aby blacha w piekarniku znów lśniła, nie była oblepiona tłuszczem i przypalonymi resztkami jedzenia, potrzebujesz użyć jedynie dwóch składników, które z pewnością masz w kuchni.
REKLAMA
shutterstock 1705174930

Kuchenka mikrofalowa z funkcją grilla. Czy warto kupić?

Kuchenka mikrofalowa z grillem sprawdzi się doskonale zwłaszcza w małych przestrzeniach kuchennych, w których brakuje miejsca w szafkach na tostery czy opiekacze, a o wstawieniu pełnowymiarowego piekarnika nie ma wręcz mowy, chyba że kosztem np. lodówki, co nie byłoby oczywiście najlepszym pomysłem. W większych kuchniach również się przyda, żeby przyrządzić znakomite dania z rusztu, włoską pizzę czy chrupiące zapiekanki.
shutterstock 2117918468

Dlaczego trzeba parzyć jajka przed wbiciem ich do ciasta?

Parzenie jajek przed wykorzystaniem ich w kuchni ma istotne znaczenie. Pominięcie tej czynności może przysporzyć nam sporych problemów zdrowotnych. Jeśli więc dotąd uważałeś, że sparzanie jajek nie ma sensu i wbijałeś je do przyrządzanych dań bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Gwarantujemy, że od dziś zaczniesz wyparzać jajka, i to bardzo skrupulatnie!
czosnek

Jak przechowywać czosnek, żeby przedłużyć jego świeżość?

Czosnek się skurczył, puścił kiełki lub znalazłeś na nim nieapetyczne plamy? Chyba każdy z nas przerabiał kiedyś podobną sytuację. Prawidłowe przechowywanie czosnku pozwala na przedłużenie jego świeżości, przez co daje możliwość cieszenia się aromatem warzywa przez dłuższy czas. Aby nie marnować niezużytych ząbków, dziś zdradzamy świetny patent, dzięki któremu ulubiony składnik pozostanie z tobą w kuchni na dłużej.
mycie mięsa przed gotowaniem

Mycie mięsa przed gotowaniem to błąd. Lepiej tego nie robić!

Przyrządzając domownikom wspaniałe potrawy, każda pani (bądź pan) domu zabiega o przestrzeganie zasad higieny. Mycie produktów spożywczych, takich jak warzywa czy owoce to obowiązkowy wymóg do spełnienia przed spożyciem ulubionych składników. Ku zaskoczeniu wielu z nas, okazuje się jednak, że przytoczona zasada nie ma zastosowania w przypadku wielu innych produktów, takich jak np. surowe mięso czy ryby. Dlaczego NIE POWINNO się myć mięsa przed dalszą obróbką termiczną, odpowiadamy poniżej.
REKLAMA
krojenie cebuli

Krojenie cebuli wyciska ci z oczu łzy? Zastosuj ten trik

Lubisz gotować, jednak kiedy w przepisie pojawia się cebula, szybko szukasz ochotnika do wyręczenia cię z tego zadania? Krojenie cebuli nie należy do ulubionych czynności kucharzy. Poza podrażnianiem oczu i wyciskaniem łez wspomniane warzywo lubi się rozwarstwiać, sprawiając trudność w szatkowaniu i dzieleniu na odpowiednie kawałki. Na szczęście istnieje kilka trików, dzięki którym załzawione, szczypiące oczy i mozolne krojenie składnika odejdą w niepamięć. Zdradzamy je w poniższym artykule.
mycie mięsa

Tych produktów spożywczych nie powinno się myć. Zaskoczony?

Przyjęło się, że przed spożyciem bądź obróbką termiczną należy starannie umyć owoce, warzywa i wiele innych produktów spożywczych. Warto jednak wiedzieć, że w niektórych przypadkach kontakt z wodą może okazać się naprawdę niebezpieczny. Poniżej zdradzamy listę artykułów, których nie powinno się myć przed dalszymi działaniami kulinarnymi. Dowiedz się, dlaczego prozaiczna i utrwalona już czynność, może mieć negatywny wpływ na twoje zdrowie.
ser żółty

Jak odróżnić prawdziwy żółty ser od produktu seropodobnego?

Coraz częściej słyszymy o złych składach kupowanej żywności, zwłaszcza tej spożywanej każdego dnia. Doskonałym przykładem jest ser żółty, który mimo podobnej formy może nie mieć z nim wiele wspólnego. Jeżeli nie masz w nawyku czytania etykiet, pewnie nie raz padłeś ofiarą sprytnego oszustwa producentów żywności. W trosce o własne zdrowie i jedzenie wartościowych produktów warto dowiedzieć się, jak odróżnić prawdziwy ser od produktu, który go jedynie naśladuje.
shutterstock 2281218447

Jak grillować bez grilla? 4 sprawdzone zamienniki

Grillowanie to dla wielu jeden z nieodłącznych elementów letnich spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Rozstawianie grilla węglowego i przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu ma swój urok, jednak nie zawsze jest możliwe. Jeśli pogoda nie dopisuje lub nie ma przestrzeni do korzystania z klasycznego grilla, można zastąpić go czymś innym, wcale nie rezygnując z możliwości zajadania się smakołykami z rusztu. Przestawiamy cztery godne uwagi zamienniki grilla. Sprawdźcie!
REKLAMA
czosnek niedźwiedzi

Jak odróżnić czosnek niedźwiedzi od trującej konwalii?

Jeśli nie jesteś znawcą roślin, istnieje pewne ryzyko pomylenia bezpiecznych okazów, od tych trujących, zwłaszcza jeśli kwiaty są do siebie zbliżone wyglądem. Doskonałym przykładem jest trudność w odróżnieniu trującej konwalii od czosnku niedźwiedziego. Jeżeli chcesz mieć pewność, że nie popełnisz takiego błędu, zapoznaj się z poniższym poradnikiem. Ostrzegamy — niebezpieczeństwo zatruciem może dotyczyć także czworonożnych pupili!
shutterstock 408781099

Jak zachować świeżość truskawek na dłużej? Niezawodny sposób

Truskawki to ulubione owoce wielu z nas, dlatego, kiedy tylko nadchodzi na nie sezon, spieszymy na pobliskie stragany, by rozkoszować się ich smakiem. Czasami zdarza się jednak, że zakupimy zbyt dużo owoców, a po chwili nieuwagi są już zepsute, przez co nie nadają się do spożywania. Jeżeli do tej pory borykałeś się z podobnym problemem, głowa do góry! Poniżej zdradzamy sekret, dzięki któremu truskawki zachowają swój smak i świeżość na dłużej.
shutterstock 318754142

Jak zrobić najlepszą panierkę do kotletów? Kilka wskazówek

Kotlety schabowe to smakołyk, który w wielu domach stanowi obowiązkowy element niedzielnego obiadu. Każda gospodyni ma na niego inny sposób. Poza odpowiednim rozbiciem i doprawieniem mięsa, kluczowa jest jeszcze panierka. Dziś przygotowaliśmy dla was kilka nietypowych sposobów, dzięki którym domowe schabowe będę smakować lepiej, niż z renomowanych restauracji. Sekretem sukcesu jest chrupkość panierki.