Wykorzystywanie jajek w kuchni jest rzeczą niezwykle powszechną. Produkt ten jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw, a i same jajka można z powodzeniem zjadać na wiele sposobów jako pełnowartościowe dania (od omletów, przez jajka na miękko i na twardo, po jajecznicę, jajka sadzone, jajka w koszulkach i inne). Niestety mimo tego, że po jajka sięgamy regularnie, nie zawsze robimy to właściwie. Spora część osób uważa, że surowych jajek nie trzeba choćby płukać, o parzeniu już nawet nie mówiąc, bo przecież zostaną one poddane obróbce termicznej (w większości przypadków, wyjątkiem jest użycie ich choćby do tatara czy domowego majonezu). Nie jest to jednak słuszne rozumowanie, a co więcej, może być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Parzenie jajek jest niezwykle ważną czynnością, a dodatkowo zajmuje ona naprawdę chwilkę, więc nie warto jej pomijać, jeśli nie chcemy wylądować w szpitalu. Tak, dodawanie niesparzonych jajek do potraw może skończyć się poważnym zatruciem wymagającym hospitalizacji!
Dlaczego parzenie jajek przed ich użyciem powinno być naszym nawykiem?
Przynosząc jajka ze sklepu czy ryneczku, nigdy nie możemy mieć pewności, że są one w pełni bezpieczne. Na skorupkach mogą być bakterie salmonelli, czyli groźnej dla zdrowia bakterii, której spożycie kończy się zatruciem i koniecznością udania się do szpitala. Parzenie jajek przed dodaniem ich choćby do ciasta czy naleśników jest bardzo istotne, ponieważ wysoka temperatura pozwala na zabicie bakterii, a tym samym uniemożliwienie im przedostanie się do środka. Pomijając tę czynność narażamy się na ryzyko zatrucia salmonellą, ponieważ bakterie mogą z łatwością dostać się do wnętrza jajka po jego rozbiciu. Późniejsza obróbka termiczna, np. podczas pieczenia ciasta w piekarniku, nie gwarantuje pozbycia się salmonelli z wypieku.
Zobacz także: Majonez z awokado bez jajek
Ważne zasady podczas sparzania surowych jajek
Aby jajka zanurzone we wrzątku nie popękały, warto wyjąć je wcześniej z lodówki i pozostawić przez chwilę w temperaturze pokojowej. Im mniejsza będzie różnica temperatur między skorupką a wodą, tym mniejsze ryzyko pęknięcia. Nie należy zapominać też o tym, by po kontakcie z surowym jajkiem umyć dokładnie ręce. Wyparzone jajka zostaną pozbawione bakterii salmonelli, natomiast mogą się one przenieść na nasze dłonie. Te dwie proste zasady pozwolą nam cieszyć się wszelkimi daniami jajecznymi bez ryzyka borykania się z nieprzyjemnymi skutkami zatrucia.
Zobacz także: