Kiedy przychodzimy nawet osób do bliskich czy bardzo dobrych znajomych na ich zaproszenie, na dzień dobry pamiętajmy o jednym: że to gospodarze decydują, gdzie mamy usiąść. Na eleganckich przyjęciach miejsca mogą być oznaczone karteczkami z imionami i nazwiskami gości. Siadamy wówczas zgodnie z tym oznaczeniem. Proponowanie zamiany innym gościom czy siadanie na ich miejscach jest niedopuszczalne.
Na mniejszych imprezach, w domowych warunkach, gospodarze również wskazują miejsca gościom. Sami możemy wybrać miejsce przy stole tylko w przypadku, gdy usłyszymy bezpośrednią zachętę — siadajcie, gdzie chcecie.
Zachowanie przy stole — ważne zasady
Umiejętności zachowania się przy stole uczą się już dzieci – w szkole i od swoich rodziców. Ale nawet dorośli miewają problem z zasadami savoir-vivre’u. Dlatego warto od czasu do czasu przypomnieć sobie, jak zachować się przy stole. Oto 10 zasad, które obowiązują niezależnie do tego, czy jesteśmy uczestnikami eleganckiej kolacji rodzinnej, czy luźnej imprezy u przyjaciół.
- Kiedy zaczynamy jeść? Sygnał do jedzenia dają gospodarze. Bez ich zachęty nie wypada próbować dań. Jeżeli gospodarze nakładają potrawę, np. nalewają wszystkim zupę, nie należy zaczynać jeść, zanim talerze wszystkich gości nie będą pełne.
- Sami sobie nakładamy tyle jedzenia, ile jesteśmy w stanie zjeść. Zostawianie niedojedzonej porcji jest niegrzeczne, oznacza, że nie wiemy, jak zachować się przy stole. Możemy też sprawić przykrość gospodarzom – pomyślą, że potrawa była niesmaczna. Lepiej nałożyć jedzenie na talerz kilka razy, mniejszymi porcjami, niż od razu, dużą ilość, jakbyśmy się bali, że zabraknie go na stole.
- Nie wybieramy kawałka np. mięsa, ciasta czy innego dania (bo większy, mniejszy, bardziej przypieczony). Bierzemy ten, który jest najbliżej nas. Nie grzebiemy w potrawie – to nieeleganckie, a w dodatku może sprawić, że jedzenie będzie wyglądało nieapetycznie.
- Co zrobić, jeśli w jedzeniu znajdziemy coś, czego nie powinno tam być? Zasady dotyczące tego, jak się zachować przy stole w takiej sytuacji, są jasne: nie można podnosić krzyku, głośno informować o swoim odkryciu. Włos czy paproch należy dyskretnie wyjąć z jedzenia i położyć na bok, w możliwie mało widocznym miejscu, ewentualnie przykryć serwetką.
- Nie należy mówić z pełnymi ustami — to wydaje się dość oczywiste. Warto pamiętać, że z pełnymi ustami nie należy także pić. I że jemy małymi kęsami.
- Sprzeczne z zasadami savoir-vivre’u jest namawianie do jedzenia czy picia — dotyczy to zarówno gospodarza jak i gości. Można zaproponować dokładkę, nalanie wody czy wina. Ale natarczywe namawianie bądź dokładanie jedzenia i dolewania np. alkoholu wbrew czyjejś woli jest złamaniem podstawowych zasad zachowania przy stole.
- Nie należy wprost prosić o dokładkę. Można pochwalić wyjątkowy smak dania, jeśli gospodarze mają jeszcze porcje przewidzianą dla gości, na pewno dokładkę zaproponują.
- Na stole nie należy kłaść telefonu, torebki, papierosów czy innych przedmiotów. Nieeleganckie jest również opieranie na stole łokci.
- Przy stole nie korzystamy z telefonu — nie rozmawiamy przez telefon, nie sprawdzamy w internecie wiadomości. Jeśli bardzo chcemy czy musimy wręcz gdzieś zadzwonić, czy dowiedzieć się czegoś, wstajemy od stołu i wychodzimy z pomieszczenia, w którym trwa przyjęcie.
- A co jeśli widzimy, że ktoś zachowuje się niezgodnie z zasadami savoir-vivre’u? Nie należy w żaden sposób zwracać na to uwagi. Głośne komentowanie czyjegoś zachowania jest niedopuszczalne, podobnie jak wywracanie oczami i inne wyrazy dezaprobaty. Takie reakcje świadczyłyby o tym, że sami nie wiemy, jak zachować się przy stole.