Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na to, aby przechowywać żywność przez dłuższy czas, tak aby zachowała nie tylko swój wygląd i smak, ale też większość witamin. Dlatego warto samemu zadbać o to, aby na zimę mieć w zamrażalniku ulubione warzywa. Najlepszy czas na to, aby robić zapasy świeżych warzyw, to oczywiście lato. Wtedy są one łatwo dostępne, pachnące i w dobrej cenie. Można więc sporo zaoszczędzić, mrożąc je, ponieważ jesienią i zimą ceny warzyw są o wiele wyższe. Jakie zatem warzywa nadają się do mrożenia? Czy są jakieś, których nie powinno się poddawać temu procesowi?
Czy można mrozić wszystkie warzywa?
Większość warzyw można z powodzeniem mrozić, tak by zimą móc cieszyć się ich smakiem. Oczywiście trzeba pamiętać, że nie zawsze ich konsystencja będzie taka sama, jak gdy warzywo przyniesiemy prosto z targu czy sklepu. Jednak bez obawy — nadal są one smaczne i zachowują swoje właściwości. Zimą i tak najczęściej wykorzystujemy je do sosów czy zup, a nie jako przegryzki czy dodatek do kanapek. Dlatego też warzywa takie jak: pomidory, papryka, cukinia czy pieczarki, warto po rozmrożeniu podawać na ciepło, np. formie zapiekanki itp.
Są jednak warzywa, których niestety lepiej nie mrozić, ponieważ po rozmrożeniu będą wyglądać nieapetycznie i źle smakować. Chodzi o warzywa bardziej wodniste, takie jak ogórek czy sałata, a także rzodkiewka i seler naciowy. Dodatkowo z mrożeniem nie lubią się cebula i czosnek, który może zgorzknieć po takim zabiegu, a także gotowane ziemniaki. Istotne jest tu słowo gotowane, ponieważ podsmażone ziemniaki, tak jak np. frytki, możesz spokojnie zamrozić.
Zanim zamrozisz — czyli jak i które warzywa blanszować?
Niektóre warzywa należy przed zamrożeniem zblanszować, aby zachowały swój wygląd i smak. Czy zatem jest blanszowanie? Jest to po prostu krótkotrwała obróbka termiczna, dzięki której zachowywany jest kolor i smak warzyw. Dzieje się tak, ponieważ podczas procesu blanszowania niszczone są enzymy, które odpowiadają za zmianę wyglądu warzyw.
Jak wygląda proces blanszowania? Przede wszystkim na początku należy dokładnie umyć warzywa i oczyścić je z liści, nasion itp. Można również pokroić je na kawałki. Następnie do gotującej się wody w garnku, wrzucamy warzywa. Po ponownym zagotowaniu się wody należy odczekać ok. 2 minuty i odcedzić warzywa, a następnie albo przełożyć je do miski wypełnionej lodem, albo przelać zimną wodą i odstawić zamoczone w wodzie na chwilę do lodówki. Zblanszowane i ostudzone warzywa następnie trzeba osuszyć, a w kolejnym kroku poporcjować i przełożyć albo do foliowych woreczków, albo specjalnych pudełek do mrożenia. Fajnym pomysłem jest od razu przygotowanie sobie specjalnych mieszanek, np. na zupę kalafiorową, które potem wystarczy jedynie wrzucić na patelnię lub do garnka i obiad mamy gotowy.
Wiemy już, na czym polega blanszowanie, jakie zatem produkty świeże należy poddać temu procesowi przed mrożeniem?
Blanszowane powinny być warzywa, takie jak:
- kalafior (po zblanszowaniu dobrze skropić go sokiem z cytryny);
- brokuły,
- fasolka szparagowa,
- bób i groszek zielony (należy je blanszować nie więcej niż 1 minutę),
- brukselka,
- kapusta włoska,
- kapusta biała,
- kapusta czerwona (należy zblanszować ją w wodzie z odrobiną octu),
- bakłażan,
- kolby kukurydzy,
- szpinak.
Można blanszować, ale nie jest to konieczne, warzywa takie jak marchewka, pietruszka, por, cukinia czy cebula. Z kolei dynię warto przed zamrożeniem upiec i zmiksować. Buraki również warto upiec lub obgotować, obrać i zetrzeć na tarce i dopiero zamrozić.
Mrożenie warzyw — jak to robić dobrze?
Aby nasze warzywa przy mrożeniu zachowały smak i świeżość, należy stosować się do kilku prostych zasad. Przede wszystkim należy zacząć od początku, czyli do mrożenia wybierać tylko te warzywa, które nie są zepsute. Są ładne i dojrzałe. Lepiej nie mrozić warzyw nadpsutych, albo takich, od których trzeba odkroić nadgniłą część, tylko wybierać świeże i jędrne warzywa. Oczywiście przed mrożeniem należy umyć dokładnie warzywa, a następnie osuszyć je — także w przypadku warzyw blanszowanych. Ostatnią zasadą, o której należy pamiętać, jest włożenie warzyw do woreczków plastikowych lub pudełek, ale tak, aby ich nie upychać. W ten sposób opakowania nie tylko pozostaną szczelne zamknięte, lecz także warzywa zachowają swój kształt i konsystencję. Pamiętaj, jeśli masz zamiar mrozić warzywa, najpierw zadbaj o to, abyś miał odpowiednią ilość miejsca w zamrażalniku i aby było on czysty.
Co jeszcze możesz mrozić oprócz warzyw?
Możesz mrozić nie tylko warzywa, ale również owoce czy gotowe potrawy, w tym zupy. Najważniejsze, to abyś nie mroził zup z ziemniakami, bo jak je rozmrozisz, staną się gąbczaste. Najlepiej mrozić czyste zupy — np. rosół czy pomidorową. Jak to robić? Wystudź zupę, a następnie przelej ją do szczelnych pojemników i włóż do zamrażarki. Wystarczy potem wyjąć zupę z zamrażalnika i ogrzać ją w kąpieli wodnej.
Tak samo możesz mrozić wszelkie mięsa, które zostaną Ci z obiadu, tak samo zapiekanki, pasty, pierogi itp. W ten sposób oszczędzasz nie tylko żywność, bo nic się nie zmarnuje, ale także pieniądze. Jeśli wrócisz głodny po pracy, szybko będziesz mógł podgrzać sobie jedzenie. Dlatego jeśli np. nie potrzebujesz wykorzystać naraz np. całego brokuła, niewykorzystaną część zamroź od razu. W ten sposób nic się nie zmarnuje.
Mrozić możesz również chleb, bułki, a także wypieki, bez wpływu na ich smak i konsystencję. Możesz więc mrozić biszkopty, serniki, kruche ciasta, a nawet tort.
Wędliny również spokojnie możesz mrozić. Zapakuj je tylko szczelnie, aby nie dostał się do nich zapach z zamrażalnika.