Wytrawni grzybiarze z utęsknieniem czekają na jesień i wycieczki po lasach, w których aż roi się od grzybów różnych gatunków i rodzajów. Najwytrwalsi potrafią przynosić do domu naprawdę spore ilości tych darów natury, z których można przygotować sosy, zupę, ale można też zrobić zapasy na zimę w postaci np. marynowanych grzybków bądź też suszonych, które później można wykorzystać do pierogów z kapustą, bigosu, krokietów czy też innych potraw i sosów.
Kiedyś grzyby suszono np. nad piecem. Dzisiaj wracając do tradycyjnych, „domowych” sposobów grzyby suszy się np. nad kuchenką czy na kaloryferze albo w piekarniku. Każda z tych metod jednak wiąże się ze sporymi ograniczeniami ilościowymi, bowiem suszenie grzybów nie jest procesem szybkim, a jednorazowo nie daje się w ten sposób suszyć dużych ilości grzybów. Jest to też dość problematyczne, ponieważ utrudnia korzystanie np. z kuchni.
Suszarka do grzybów — jak to działa?
Na szczęście dzisiaj w sklepach dostępne są suszarki do grzybów. W takim urządzeniu możemy suszyć z powodzeniem również owoce i warzywa, a także mięso lub zioła. Nie jest to zatem sprzęt sezonowy, wyłącznie dla grzybiarzy. Suszarka do grzybów jest łatwym w obsłudze urządzeniem. Składa się z bazy — zamkniętego naczynia, do którego wkłada się grzyby, owoce czy warzywa oraz z grzałki, wentylatora i elektroniki sterującej pracą suszarki.
Po uruchomieniu suszarki do grzybów rozgrzewa się grzałka. Osiąga ona wysoką temperaturę, która jest wypychana w postaci ciepłego powietrza ku górze za pomocą wentylatora. W ten sposób ciepło, które przechodzi przez kolejne sita w naczyniu, wysusza produkty, które znajdują się w środku.
Warto wiedzieć, że efektem suszenia żywności usuwa się z niej ok. 70-80 proc. wody. Dzięki temu suszenie jest świetnym sposobem naturalnego konserwowania produktów spożywczych, bowiem to właśnie woda w kontakcie z tlenem odpowiada za psucie się jedzenia.
Suszarka do grzybów — jaka najlepsza?
Jeśli chcesz mieć pewność, że wybrana przez ciebie suszarka do grzybów będzie niezawodna i spełni twoje oczekiwania, musisz zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Cena niekoniecznie jest wyznacznikiem jakości. Czasami tańszy produkt jakościowo jest lepszy niż droższy, dlatego nie warto sugerować się ceną, a konkretnymi parametrami.
Dobra suszarka do grzybów nie powinna mieć mocy poniżej 200 W. Zbyt niska moc może negatywnie wpłynąć na czas i efektywność suszenia grzybów czy też innych produktów.
Równie ważna co moc jest jej regulacja, ponieważ bardzo wysoka moc może wpłynąć również negatywnie na proces suszenia poszczególnych produktów. Im większy zakres regulacji mocy, tym bardziej uniwersalne będzie urządzenie, ponieważ innej mocy wymaga suszenie twardych owoców, innej grzyby, a jeszcze innej np. zioła. Istotnym wskaźnikiem jest także pojemność tacek. Niezbędne minimum to ok. 10 l, czyli pięć sit o średnicy ok. 25 cm. Dodatkowym walorem może być możliwość regulacji wysokości komory.
Wybierając suszarkę do grzybów, zwróć również uwagę na regulację nadmuchu, ponieważ podobnie jak moc, powinien być odpowiednio dobrany do suszonych produktów. Kolejny istotny parametr suszarki do grzybów to zużycie energii, które waha się od 200 W do 400 W. To ważna informacja zwłaszcza dla osób, które planują korzystać z niej regularnie, a nie tylko sezonowo.
Suszarka do grzybów — co jest ważne?
Suszarki do grzybów mogą mieć dodatkowe ulepszenia np. zabezpieczenia przed przegrzaniem, które ochroni zarówno urządzenie jak i produkty spożywcze przed zniszczeniem jeśli temperatura osiągnie zbyt wysoki poziom. Niektóre suszarki do grzybów mają również funkcję timera, a więc opcję automatycznego wyłączania po wskazanym czasie.
Kolejną pomocną funkcją jest termostat, który dba o to, aby zaprogramowana temperatura była stale utrzymywana. Termostat w połączeniu z dobrej klasy wentylatorem i właściwej budowie sit pozwala na równomierne suszenie produktów. Istotnym wskaźnikiem dla efektywności suszenia jest także jakość materiałów, a przede wszystkim szczelność pojemników z sitami.
Atutem suszarki do grzybów jest też przezroczysta obudowa sit, która pozwala na obserwowanie procesu suszenia. Dodatkowym atutem jest możliwość mycia sit w zmywarce oraz sita obrotowe, które wspierają równomierne suszenie grzybów czy też innych produktów.