Domowa ice tea, bo tak brzmi anglojęzyczna nazwa mrożonej herbaty, jest orzeźwiającym i tanim sposobem na ochłodę w upalne dni. Pierwszy raz o napoju tym wspomniano w II połowie XIX w., więc jego historia sięga jedynie ponad 100 lat. Opisana mrożona herbata składała się ze naparu z herbacianych liście, cukru i szklanki pełnej lodu. I od razu taka forma napoju zyskała wielu zwolenników, co szybko podłapały globalne koncerny produkujące herbaty, więc ice tea pojawiła się na półkach sklepowych. Jednak bez problemu możesz sam stworzyć pobudzającą, aromatyczną i orzeźwiającą mrożoną herbatę w swoim domu. Co więc potrzeba do stworzenia pysznej ice tea?
Zadbaj o detale
Choć wydawać by się mogło, że takie rzeczy jak szkło, w którym robimy mrożoną herbatę, nie ma większego znaczenia, to nic bardziej mylnego. Warto zrobić napój w szkle, które długo będzie trzymać chłód. Dlatego najlepiej wybierz dzbanek o grubym szkle i dnie, dzięki temu aromat herbaty i jej temperatura utrzyma się dłużej, a lód tak szybko nie stopnieje, rozcieńczając ice tea. Im większy, tym lepszy, bo zmieścisz w nim odpowiednią ilość lodu i naparu z herbaty. Niebarwione szkło sprawdzi się idealnie, bo będzie widać bursztynowy lub zielony kolor herbaty i dodatki, takie jak kawałki owoców czy liście mięty.
Te same wskazania dotyczą szklanek, do których będziesz rozlewać mrożoną herbatę. Szklanki powinny być wysokie, zrobione z grubego szkła i posiadać podwyższone dno, aby jak najdłużej utrzymywać niską temperaturę.
Mrożona herbata — co warto dodawać?
Wyróżnikiem najlepszej mrożonej herbaty jest to, abyś dodawał do niej, to co lubisz. Ice tea nie musi składać się jedynie z czarnej herbaty i lodu. Dzięki dostępności w sklepach różnorodnych herbat możesz równie dobrze wykorzystywać napary z zielonej herbaty, białej czy też herbat owocowych lub ziołowych. Napar z czarnej lub zielonej herbaty mają mniejszą zawartość teiny, więc nie jest zbyt cierpki, tak samo jak zioła, które dodatkowo mogą przynieść większe orzeźwienie i ukojenie, np. mięta, bazylia czy melisa lub szałwia. Dodadzą one także smaku naszej herbacie.
Oprócz naparu, który stanowi główny trzon mrożonej herbaty, smaku i aromatu dodadzą owoce. Świetnie sprawdzą się wszelkie cytrusy, ale także nasze rodzime owoce – jak brzoskwinie, morele czy truskawki. Dodatkowo, choć może to dziwić, ale świetnym dodatkiem do ice tea są warzywa, jak choćby orzeźwiający zielony ogórek.
Zawsze dobrym rozwiązaniem będą soki, np. malinowy, cytrynowy.
Jak zrobić mrożoną herbatę?
Znasz już podstawy, czas na opisanie krok po kroku, jak powinno wyglądać przygotowywanie mrożonej herbaty. Możemy podzielić je na trzy kroki.
Po pierwsze, ulubioną herbatę zalej małą ilością gorącej wody — chodzi o to, aby liście lub torebka z herbatą były „przykryte” wodą.
Po drugie, zaczekaj, aż herbata dobrze się zaparzy — pod przykryciem zaparzają ją przez przynajmniej 5 minut.
Po trzecie, napar z herbaty zalej zimną wodą, aby uzupełnić resztę naczynia.
Po czwarte, dodaj kostki lodu, a także ulubione dodatki: owoce, sok, zioła.
Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na pyszną mrożoną herbatę.
Jak zrobić klasyczną mrożoną herbatę?
Najbardziej znany przepis na mrożoną herbatę. Jest prosty, ale niezwykle smaczny i na pewno spodoba się wielu osobom. Aby przygotować klasyczną mrożoną herbatę, potrzebujemy:
- 1 l wrzątku;
- 2-3 łyżeczki albo 2 torebki czarnej herbaty, najlepiej Earl Grey;
- 4-5 łyżeczek cukru — w zależności od tego, jaki poziom słodkości preferujesz, najlepiej jeśli cukier będzie dobrze zmielony, możesz użyć cukru pudru, ksylitolu itp.;
- ok. 20 kostek lodu — w zależności od naczynia, jakie posiadasz;
- 1 cytryna.
Najpierw zaparzamy herbatę. Do naparu należy dodać cukier lub słodzik i mieszać do momentu aż się rozpuści. Następnie całość przelewamy do dużego dzbanka i dodajemy do niego sok wyciśnięty z jednej cytryny. Całość wkładamy do lodówki, aby schłodzić napój. Na sam koniec, tuż przed podaniem mrożonej herbaty, wrzucamy do niej kostki lodu. I gotowe!
Mrożona herbata z brzoskwiniami
Inną wariacją na temat mrożonej herbaty, która ma wielu zwolenników, jest ta z brzoskwiniami. Do jej przygotowania potrzebujemy takich składników jak w klasycznej wersji, z tym że dodatkowo dajemy owoce.
Składniki:
- 1 l wrzątku;
- 2-3 łyżeczki albo torebki czarnej herbaty, najlepiej Earl Grey;
- 5-6 połówek brzoskwiń z puszki;
- 2 łyżeczki cukru pudru lub np. ksylitolu — możesz pominąć ten krok, jeśli nie lubisz zbyt słodkich napojów;
- ok. 20 kostek lodu — w zależności od naczynia, jakie posiadasz;
- 1 cytryna.
Postępujemy tak samo, jak poprzednio, a więc zalewamy litrem gorącej wody, naszą herbatę i zostawiamy, aby się zaparzyła. Następnie czekamy, aż ostygnie. W tym czasie bierzemy brzoskwinie z puszki i blendujemy je na gładką masę. Całość łączymy z sokiem z jednej cytryny i przelewamy do docelowego dzbanka. Wlewamy do niego również przestudzoną herbatę i dokładnie mieszamy. Jeśli napój będzie mało słodki, możesz dodać 2 łyżeczki cukru. Całość schłodź w lodówce i przed podaniem zmieszaj z kostkami lodu.
Powyższe wersje herbaty możesz dowolnie modyfikować, zmieniając rodzaj herbaty – np. zieloną lub inne owoce.
Miętowa mrożona herbata — jak zrobić?
Na gorące dni świetnie sprawdzi się mrożona herbata z miętą. Aby ją przygotować potrzebne będą nam następujące składniki:
- 1 l wrzątku,
- 2-3 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty Earl Grey,
- 2 torebki miętowej herbaty,
- 5 łyżeczek miodu,
- 1 cytryna,
- ok. 20 kostek lodu.
Herbaty zaparzamy razem w jednym naczyniu, zalewając je litrem wrzątku. Gdy napar trochę wystygnie, dodaj do niego miód i pomieszaj, żeby się rozpuścił. Całość przelej do dzbanka i dodaj sok z jednej cytryny. Napój włóż do lodówki w celu schłodzenia. Przed samym podaniem dodaj kostki lodu.