Każdy z nas z pewnością słyszał o bakteriach, znajdujących się na surowym mięsie. Powodują one szereg nieprzyjemnych dolegliwości, w tym biegunkę, gorączkę oraz uporczywe bóle brzucha. Z tego względu, chcąc uniknąć niepożądanych objawów, gros z nas przyjęło, że przed przyrządzaniem ulubionego kurczaka najpierw należy dokładnie umyć surowe mięso. Okazuje się jednak, że nadmierna troska o higienę w tym przypadku nie jest wskazana. Dlaczego?
Dlaczego mycie drobiu przed obróbką termiczną nie jest dobrym pomysłem?
Do niebezpiecznych bakterii, gromadzących się na surowym mięsie, należą Listeria, Campylobacter, Salmonella oraz Escherichia. Podczas opłukiwania drobiu strumieniem bieżącej wody, z łatwością rozprzestrzeniają się one po kuchennych zakamarkach. Trafiają nie tylko na ubrania, dłonie, czy deskę do krojenia, ale i blat, meble, ścianę, a nawet gąbki znajdujące się w zlewie.
Warto mieć ponadto na uwadze, że woda jest doskonałą pożywką dla bakterii. Z tego względu nie jest wskazane, by myć surowe mięso również przed włożeniem go do lodówki tudzież zamrażarki.
W tym miejscu pojawia się zatem pytanie: jak pozbyć się bakterii i zapobiec niechcianym dolegliwościom, skoro mycie mięsa nie jest skutecznym sposobem? Odpowiedź jest prostsza, niż może ci się wydawać.
Wysoka temperatura zabija bakterie znajdujące się na mięsie
Niezawodnym trikiem na pozbycie się bakterii z surowego kurczaka, jest wysoka temperatura. Specjaliści za taką wartość podają ponad 70 st. C. Wystarczy zatem, że przyrządzisz mięso na swój ulubiony sposób (możesz je upiec, usmażyć lub ugotować), a niechciane drobnoustroje zostaną skutecznie zwalczone. Jeżeli nie wyobrażasz sobie spożycia nieumytego mięsa, przed dalszym szykowaniem potrawy, polecamy delikatnie wytrzeć je do kawałka ręcznika papierowego. Zużyty papier trzeba jednak niezwłocznie wyrzucić do kosza, ponieważ nie powinien leżeć na kuchennym blacie.
Poza obróbką termiczną, która skutecznie zwalcza bakterie, szalenie ważne jest to, by pamiętać, żeby do krojenia mięsa używać jednej konkretnej deski (najlepiej, żeby nie była ona drewniana). Nie powinno się na niej przygotowywać żadnych innych produktów, w tym warzyw. Po wykorzystaniu akcesorium należy je dokładnie umyć — najlepiej w gorącej wodzie!
Zobacz także: