Cebula jest obowiązkowym komponentem większości potraw. Nadaje ona daniom niezwykłego aromatu i smaku. Poza kulinarnymi przesłankami chętnie urozmaicamy swoją dietę we wspomniany składnik, w trosce o własne zdrowie. Cebula jest bowiem wartościowym warzywem, obfitującym w antyoksydanty, nazywane inaczej przeciwutleniaczami. Przez wzgląd na ich zawartość, produkt wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwnowotworowe, a także obniżające cholesterol. To jednak nie wszystko, za co cenimy ów warzywo. Cebula reguluje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie, ułatwia odkrztuszanie, a do tego jest niskokaloryczna.
Niestety, wiele osób stara się ograniczać jej wykorzystanie, przez wzgląd na niezbyt komfortowe warunki krojenia. Nie od dziś wiadomo, że podczas siekania cebuli, jej mocny zapach podrażnia oczy, przez co napływają łzami, a dalsze kuchcenie i wykonywanie kolejnych etapów przepisu bywa nieco spowolnione. Zdradzamy jednak, że wystarczy zastosować pewien trik, dzięki któremu krojenie cebuli stanie się jeszcze przyjemniejsze, niż możesz się tego spodziewać.
Do krojenia cebuli używaj odpowiedniego noża i zapomnij o łzawieniu oczu
Zanim przejdziemy do szczegółów, zdradzamy, że sam sposób krojenia cebuli nie jest jedynym sekretem. Bardzo ważne jest zaopatrzenie się w odpowiedni nóż. Najlepiej sprawdzi się tzw. nóż szefa kuchni. Jest duży, ostry i co ważne — uniwersalny, dlatego wykorzystasz go w swojej kuchni do wielu innych zadań. Dlaczego używane ostrze ma znaczenie? Podczas korzystania z odpowiednio ostrego noża uwalnia się mniej enzymów, odpowiedzialnych za szczypanie i łzawienie oczu. Kolejnym skutecznym patentem jest moczenie noża w zimnej wodzie. Wspomniana czynność również neutralizuje drażniące enzymy.
Jak kroić cebulę, żeby się nie rozwarstwiała? Prosty sposób
Krojenie cebuli wcale nie jest takie trudne, jak może się wydawać. Po obraniu warzywa z łupin umieść je na desce do krojenia i obróć korzeniem ku górze. Następnie, posługując się ostrym nożem, należy wykonać nacięcia jak w przypadku pomarańczy. Bardzo ważne jest jednak to, żeby nie naruszyć środka cebuli. Dalej, trzymając za twardą część, odwróć warzywo na bok i poszatkuj je na drobne kawałki. Proste, prawda? Stosując się do przedstawionych porad, krojenie cebuli nie powinno ci już sprawić najmniejszego kłopotu!
Zobacz także: