Kalafior jest warzywem obfitującym w cenne dla organizmu składniki odżywcze, takie jak: beta-karoten, witamina C, E, K oraz witaminy z grupy B. Poza tym warzywo zawiera także ogrom składników mineralnych, wśród których wymienić trzeba wapń, sód, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Do tego kalafior nie jest kaloryczny — w 100 g posiada jedynie 22 kcal, dlatego chętnie wplatamy go do swojego jadłospisu również na diecie odchudzającej.
Jak wiadomo, z kalafiora przyrządzić można wiele przepisów, począwszy od dań obiadowych, kończąc na słonych przekąskach i słodkich deserach. Każdy znajdzie zatem recepturę, która odpowie na indywidualne wymagania czy upodobania kulinarne. Niestety, czasami zdarza się, że charakteryzowane warzywo zaczyna ciemnieć. Bez względu na sposób szykowania kalafiora, warto poznać sposób na to, jak zapobiec temu niechcianemu procesowi. Warzywo to ma przypadłość do zmiany koloru w trakcie lub po ugotowaniu. Jeśli zastanawiasz się, jak utrzymać oryginalny, biały odcień nawet po obróbce termicznej, poniżej zdradzamy nasz kuchenny trik.
Dlaczego kalafior ciemnieje? Przyczyn jest co najmniej kilka
Ciemnienie kalafiora to dość powszechne zjawisko, które wynikać może z kilku przyczyn. Pierwszą jest zbyt długi okres przechowywania warzywa. Warto pamiętać, że zarówno w warzywach, jak i owocach zawarte są enzymy, odpowiadające nie tylko za smak czy teksturę, ale i kolor produktów. Oznacza to, że kolejną sytuacją, w której może dojść do tworzenia się nieapetycznych, ciemnych plam, jest mrożenie jarzyn. Następnym powodem ciemniejącego kalafiora jest obróbka termiczna. W tym przypadku można jednak łatwo zapobiec niepożądanej zmianie barwy warzywa. Wystarczy, że podczas gotowania do wody dodasz jeden z wybranych dodatków. Na pewno masz je w swojej kuchni!
Co zrobić, by kalafior nie sczerniał po gotowaniu? Poznaj nasze sprawdzone triki
Istnieje kilka sposobów, które pozwolą zachować śnieżnobiałą barwę charakteryzowanego warzywa. Pierwszym trikiem jest dodanie mleka do gotującego się kalafiora. Wystarczy odrobina napoju, by warzywo nie ściemniało. Dodatkowym atutem zaproponowanego dodatku jest to, ze składnik staje się bardziej kremowy.
Jeżeli niekoniecznie przemawia do ciebie podana metoda, do wrzącej wody dodaj sól lub łyżeczkę sody oczyszczonej. Proste, prawda? Gwarantujemy, że od dziś problem czerniejącego po gotowaniu kalafiora stanie się jedynie złym wspomnieniem.
Zobacz także: