Kawiarka inaczej zwana zaparzaczem, moką, makinetką, kupresem lub kafetierką, to małe i proste urządzenie, dzięki któremu w kilka chwil przygotujesz mocną, czarną kawę dla jednej lub dwóch osób. Na rynku dostępne są kawiarki na kuchenki: gazową oraz indukcyjną, a także elektryczne. Kawiarki mają różną pojemność oraz materiał, z którego są wykonane. Przeczytaj poniższy poradnik i wybierz kawiarkę dopasowaną do twoich potrzeb.
Jak działa kawiarka?
Tradycyjna kawiarka (Bialetti Moka Express – model nadal dostępny na rynku) składa się z trzech części: pojemnika na wodę, specjalnego pojemnika z sitkiem na mieloną kawę oraz pojemnika na gotowy napój. Kawiarka ma charakterystyczny kanciasty kształt, który rozpoznawalny jest na całym świecie. Przygotowanie kawy w kawiarce gazowej jest bardzo proste. Cały proces zajmuje 3-4 minuty. Pojemnik z wodą uzupełniamy do ¾ wysokości. Do sitka dodajemy świeżo mieloną kawę, ubijamy i nakładamy go na pojemnik z wodą, przykręcamy górną cześć kawiarki i stawiamy ją na gazie (w przypadku kawiarki indukcyjnej na płycie indukcyjnej). Temperatura podgrzewa wodę, tworząc ciśnienie, które wypycha wodę w stronę mielonej kawy, przygotowany napój wypływa specjalnym kominkiem do pojemnika na kawę. Aromatyczna kawa gotowa. Kawiarkę zdejmujemy z kuchenki i rozlewamy kawę. Czarny napój to także dobra baza do przygotowania mlecznej kawy.
Rodzaje kawiarek
Rodzaje kawiarek możemy podzielić ze względu na pojemność, materiał wykonania i sposób działania. Na rynku dostępne są kawiarki o różnej pojemności od 1 tz, aż do 18 tz ( „tz” to z włoskiego tazza – filiżanka o pojemności 50 ml). Ze względu na materiał kawiarki dzielimy na aluminiowe, porcelanowe oraz stalowe. Natomiast sposób działania wymusza podział na kawiarki na kuchenkę (gazową, indukcyjną, elektryczną) oraz kawiarki elektryczne, czyli podłączane do prądu.
Kawiarka aluminiowa
Kawiarka aluminiowa jest łatwo dostępna na rynku, jest stosunkowo tania i ma oryginalny, kanciasty kształt. Kawiarki aluminiowe są zrobione z atestowanego aluminium i chodź ten materiał jest trwały, to po pewnym czasie dolna cześć kawiarki traci swój kolor – ma to wpływ nie tylko na aspekt estetyczny urządzenia, ale może także zmieniać smak kawy. Zaletą kawiarki aluminiowej jest szybkie nagrzewanie się, a co za tym idzie szybki czas przygotowania kawy.
Zalety: kanciasty kształt, łatwo dostępna, duży wybór kolorystyczny, krótki czas nagrzewania i parzenia kawy, lekka.
Wady: odbarwianie i odkształcanie po długim użytkowaniu, ograniczona oferta kawiarek na kuchnię indukcyjną.
Kawiarka stalowa
Kawiarka ze stali nierdzewnej jest trwalsza od aluminiowej. Stal nie odbarwia i nie odkształca się nawet po długim użytkowaniu. Kawiarki stalowe nie przypominają wyglądem oryginalnej włoskiej, kanciastej kawiarki, występują tylko w kolorze stalowym i mają opływowy, nowoczesny kształt.
Zalety: bardzo trwała, nie odbarwia się i nie koroduje, duży wybór kawiarek na kuchnię indukcyjną, łatwa w czyszczeniu.
Wady: dostępna tylko w metalowym kolorze.
Kawiarka porcelanowa
Kawiarka porcelanowa jest najtrwalsza z wszystkich wymienionych. Kawiarka jest zrobiona z dwóch materiałów, górna część jest porcelanowa (najczęściej przypomina mały imbryk), natomiast dolna cześć jest ze stali lub aluminium, dzięki temu można jej używać na różnych rodzajach kuchenek. Kawiarki porcelanowe są bardzo ładne, mniej dostępne i droższe od aluminiowych i stalowych.
Zalety: bardzo trwała, nie odbarwia się, nowoczesny wygląd, dostępna także w modelach elektrycznych.
Wady: dostępność, cena, nie jest odporna na stłuczenie.
Kawiarka elektryczna
Kawiarka elektryczna jest bardzo wygodna, działa na prąd tak jak czajniki elektryczne, zatem nie wymaga żadnej kuchenki. Kawiarka elektryczna posiada grzałkę, której zadaniem jest podgrzanie wody i wytworzenie ciśnienia. Kawiarki na prąd działają bardzo szybko. Na rynku są dostępne kawiarki ze spieniaczem do mleka, dzięki czemu przygotujesz czarną kawę oraz cappuccino i latte macchiato.
Zalety: nowoczesny wygląd, szybki czas przygotowania kawy, modele ze spieniaczem do mleka.
Wady: cena, większe niż aluminiowe oraz metalowe.
Czym się kierować przy wyborze kawiarki? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od tego, jakim wyposażeniem kuchni dysponujesz teraz, jaki wygląd kawiarki ci się podoba oraz jak dużego urządzenia potrzebujesz. Niezależnie od tego przed zakupem zwróć uwagę na poniższe aspekty.
1. Sposób działania dopasuj do wyposażenia kuchni, jeśli posiadasz kuchenkę gazową lub elektryczną, a dodatkowo cenisz sobie oryginalny wygląd kawiarki postaw na kawiarkę aluminiową, która idealnie sprawdzi się dla jednej lub dwóch osób.
2. Pojemność kawiarki uzależnij od ilości osób, które będą korzystać z urządzenia. Jeśli szukasz kawiarki dla jednej lub dwóch osób nie potrzebujesz kawiarki, która przygotuje 5 czy 6 filiżanek kawy jednocześnie.
3. Dodatkowe funkcje, jeśli zależy ci na tym, aby przyrządzać także białe kawy postaw na kawiarkę elektryczną.
4. Cena chodź cena kawiarek jest zróżnicowana, zazwyczaj prawidłowo dobrany jest stosunek ceny do jakości i materiału wykonania, dlatego ten element uzależnij od zasobności swojego portfela.
Zobacz także: