W społeczeństwie przyjęło się, że mycie żywności przed jedzeniem bądź gotowaniem jest wskazaną czynnością, która pozbawia artykuły spożywcze bakterii i szkodliwych środków chemicznych. Twierdzenie to znajduje odzwierciedlenie w przypadku owoców oraz warzyw, które niepodważalnie za każdym razem należy dokładnie opłukać pod wodą. Co z pozostałymi składnikami, takimi jak mięso, ryby, jajka czy kiszonki? Odpowiedź może cię zaskoczyć.
Czy surowe mięso należy myć przed gotowaniem? Rozwiązujemy odwieczny problem
Mycie surowego mięsa jest nadzwyczaj kontrowersyjnym tematem. Wiele osób nie wyobraża sobie dalszego przyrządzania drobiu czy wieprzowiny bez uprzedniego opłukania produktu pod bieżącą wodą. Okazuje się, że owa czynność, praktykowana w większości domów, jest dużym błędem. Strumień wody nie jest w stanie poskromić niebezpiecznych zarazków. Wręcz przeciwnie, może sprawić, że mięso zacznie się szybciej psuć. Warto zapamiętać, że bakterie usuwane są dopiero pod wpływem gotowania, smażenia lub pieczenia, czyli podczas obróbki termicznej, przeprowadzanej w wysokiej temperaturze.
Czy mycie jajek ma sens? Odpowiadamy
W przypadku spożywania jaj wiele osób obawia się o zakażenie bakterią Salmonelli. Jej największa ilość statystycznie znajduje się na skorupce, dlatego gros z nas w celach prewencyjnych od razu po zakupie opakowania produktu, myje każdą sztukę pod bieżącą wodą. Czynność ta ma sens, jednak bezpośrednio przed spożywaniem jajek. Co więcej, wspomniana bakteria ginie dopiero w temperaturze 70 st. C, dlatego płyn musi być gorący. Specjaliści zalecają, aby jajka umieścić w naczyniu z ciepłą wodą i dodać do niej odrobinę płynu do naczyń.
Kiszonki — czy przed spożyciem koniecznie jest ich opłukanie pod bieżącą wodą?
Na pewno słyszałeś kiedyś poradę mówiącą o tym, że przed zastosowaniem kiszonej kapusty i dodaniem jej przykładowo do kapuśniaku, należy ją najpierw wypłukać pod wodą. Zdradzamy jednak, że taka operacja nie jest zalecanym działaniem, ponieważ woda pozbawia kiszonki kwasu mlekowego, który wykazuje zbawienne działanie na pracę naszych jelit.
Nie obawiaj się także o biały nalot na ogórkach kiszonych. Tworzy się on przez bakterie kwasu mlekowego, które w żadnym razie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Wręcz przeciwnie, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego.
Co z rybami? Czy warto je myć przed pieczeniem lub grillowaniem?
Lwia część społeczeństwa przed przyrządzaniem ryb myje je pod wodą, w trosce o wyeliminowanie bakterii. Niestety, nie pozwala ono na usunięcie szkodliwych drobnoustrojów. Podczas mycia surowych ryb, znajdujące się na nich bakterie mogą przedostać się na kuchenny blat, meble, ubrania czy ręce, stanowiąc zagrożenie dla twojego zdrowia. Jedynym działaniem, które pozwala na pozbycie się niepożądanych związków, jest oczywiście obróbka termiczna.
Zobacz także: