Chcesz zapomnieć o nieprzyjemnym zapachu wydostającym się po otwarciu lodówki, ale nie wiesz, od czego zacząć? Każdy z nas borykał się kiedyś z podobną sytuacją. Głowa do góry! Postępując zgodnie z naszym poradnikiem, uporasz się z problemem w mgnieniu oka. Poniżej zdradzamy, co zrobić krok po kroku, żeby utrzymać lodówkę w czystości.
Walczysz z nieprzyjemnym zapachem z lodówki? Oto proste sposoby na jego wyeliminowanie
Po pierwsze, produkty trzymane w lodówce powinny być regularnie sprawdzane pod kątem świeżości. Wiele z nich, mimo przechowywania w niskiej temperaturze szybko traci zdatność do spożycia. Nikt nie zaprzeczy, że gnicie czy rozkładanie żywności generuje nieprzyjemne zapachy, a ponadto jest szkodliwe dla zdrowia. Chcąc zadbać nie tylko o czystość lodówki, ale i zdrowie, należy pamiętać o systematycznym przeglądzie produktów.
Proste metody na pozbycie się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Instrukcja postępowania krok po kroku
Najpierw wyciągnij całą żywność z lodówki, po czym odłącz ją z gniazdka. Zdejmij półki i wymyj je dokładnie w wodzie z płynem do naczyń. Zalecanym krokiem jest pozostawienie ich w przygotowanym roztworze, w celu wymoczenia. Używając tej samej mieszanki, wymyj starannie wnętrze urządzenia, nie pomijając żadnego fragmentu.
Dalej, sporządź miksturę, łącząc w naczyniu sodę oczyszczoną z niewielką ilością wody. Następnie powstałą pastą wyszoruj elementy lodówki. To sposób na pozbycie się nawet uciążliwych, trudnych do zmycia zacieków i brudu. Na koniec wystarczy wytrzeć środek lodówki, aż będzie sucha. Zalecaną czynnością jest również przetarcie urządzenia ręcznikami papierowymi lub bawełnianą ściereczką, skropioną octem.
Po wykonaniu opisanych czynności twoja lodówka będzie lśnić, a o brzydkich zapachach zapomnisz na długi okres. Teraz możesz włożyć do środka czyste półeczki i wszystkie produkty spożywcze.
Uważaj na zapachy w lodówce! Jak utrzymać urządzenie w świeżości?
Po wyczyszczeniu lodówki i włożeniu odświeżonych półek pamiętaj o odpowiednim rozłożeniu produktów spożywczych. Składniki emitujące mocne, charakterystyczne zapachy muszą zostać zamknięte w przeznaczonych do tego pojemnikach. Mowa o rybach, kiełbasie i wędlinach, serze czy obranej, i rozkrojonej cebuli.
Na samym dole, w wysuwanej półeczce przechowuj warzywa, na środku artykuły o krótkim terminie ważności, które zostaną szybko zjedzone, a na górze, gdzie temperatura jest nieco wyższa — produkty mleczne. Otwarte mleko polecamy dosunąć do samego końca lodówki i przełożyć na dolną bądź środkową półkę. Wtedy napój zachowa swoją świeżość na dłużej. Z kolei na bocznej części powinny znaleźć się sosy, dżemy, a w specjalnych, okrągłych otworach — jajka.
Każdy producent omawianych urządzeń AGD do instrukcji obsługi dołącza poradnik, jak przechowywać żywność. Warto się z nim zapoznać — to jeden ze skutecznych i sprawdzonych sposobów na utrzymanie lodówki w czystości.
Zobacz także: